Foto: stock.xchng
Pēc divdesmit Rucavas novada iedzīvotāju pieteikuma Satversmes tiesa (ST) ir ierosinājusi lietu par Rucavas novada teritorijas plānojumā paredzēto vēja enerģijas zonas noteikšanu bijušajā Dunikas pagastā, kur SIA "Energo Wind" iecerējis uzbūvēt apmēram 40 simts metrus augstus vēja ģeneratorus.

Pērn novembrī domes apstiprinātajā novada teritorijas plānojumā ievērojama bijušā Dunikas pagasta teritorija noteikta kā vēja enerģijas ieguves zona. Iedzīvotāji ST apstrīdējuši šo domes saistošo notikumu atbilstību Satversmes 105. un 115. pantiem, kas garantē tiesības uz īpašumu un noteic tiesības dzīvot labvēlīgā vidē.

Iedzīvotāji pieteikumā norāda uz vairākiem procesuālajiem pārkāpumiem, kas esot pieļauti plānojuma izstrādes gaitā. Sūdzības iesniedzēji turklāt uzskata, ka uzstādītie vēja ģeneratori radikāli mainīs apkārtējo dzīves telpu, liedzot pilnībā izmantot iedzīvotāju īpašumus, piemēram, lauksaimniecības zemi, mainīs apkārtējo ainavu un dabu. Viņi norāda, ka tuvumā plānotajam parkam atrodoties vairākas "Natura 2000" teritorijas: dabas liegumi, dabas parki un mikroliegumi.

Viena no sūdzības iesniedzējām Inita Vecbaštika portālam "Delfi" pastāstīja, ka pati ST iesniegusi vēl vienu sūdzību – par detālplānojuma atbilstību šiem pašiem Satversmes pantiem, jo ar vēja enerģijas zonas noteikšanu tiek apgrūtināts viņas īpašums.

Vecbaštika norādīja uz piemēru, kā vēja ģeneratori varētu traucēt Dunikas iedzīvotājus: ja kāds sava īpašuma pierobežā netālu no rotora vēlēsies uzbūvēt māju, to nevarēs nodot ekspluatācijā, jo tiks pārsniegts pieļaujamā skaļuma līmenis.

Pērn Dunikas pagastmājā Sikšņos "Energo Wind", kas reģistrēta Ventspilī un kuras galvenais kapitāldaļu turētājs ir Austrijas kompānija, bet pārējie – Latvijas iedzīvotāji, rīkoja sapulci, kur iedzīvotājiem klāstīja par plāniem uzbūvēt 41 ģeneratoru, katru 108 metrus augstu, neskaitot 40 metru spārnus.

"Energo Wind" pārstāvis Artūrs Ņehajenko portālam "Delfi" pastāstīja, ka uzņēmuma plāni arī tagad sevišķi nav mainījušie, vienīgi ģeneratoru varētu būt nedaudz mazāk. Viņš atklāja arī, ka uzņēmums jau sācis izstrādāt tehnisko projektu. Par ST ierosināto lietu Ņehajenko uzzināja no portāla "Delfi", un, pēc kāda mirkļa atzvanījis, paziņoja, ka uzņēmums nevēlas, lai parādītos informācija par tehniskā projekta izstrādi. Uz "Delfi" iebildumu, ka nav saprotams iemesls šādas ziņas slēpt, Ņehajenko saniknots sacīja: "Skaidrs. Nezvaniet man vairāk", un nometa klausuli.

Ģeneratorus uzņēmums iecerējis būvēt uz vietējo iedzīvotāju zemes. Ar visiem zemes īpašniekiem nomas līgumi bijuši noslēgti jau pērn, taču vairāk nekā 180 Dunikas pagasta iedzīvotāju, arī Vecbaštika, parakstīja vēstuli pret šo ieceri, ko asi kritizēja arī investoru sarīkotajā informatīvajā sapulcē pagājušajā aprīlī. Vecbaštika stāsta, ka zemes īpašnieki tika apbraukāti paklusām, pirms ziņām par vēja parka būvniecības plāniem. Arī viņai savulaik Ņehajenko kā SIA "Windlat Land" pārstāvis piedāvājis slēgt nomas līgumu, no kā viņa atteicās.

Rucavas novada domes priekšsēdētājs Andis Rolis, kurš pērn bija Dunikas pagasta vadītājs un aizstāvēja vēja parka ieceri, portālam "Delfi" atzina, ka vēl nav informēts par ST lēmumu ierosināt lietu un, aizbildinoties ar laika trūkumu, komentārus nesniedza.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!