Spānijā no brokastīm, kas tiek ēstas agri no rīta, līdz pusdienām pēcpusdienā paiet diezgan ilgs laiks. Tas liek Spānijas iedzīvotājiem uzkost "tentempié" (uzkodas) un "tapita" un tajā pašā laikā ļauj atrast laiku sociālajiem kontaktiem, lai apspriestu darba uzdevumus vai personisko dzīvi.
Tradicionālais dzēriens, kuru lieto kopā ar
tapas
, ir vīns - "peleón" (jauns un lēts), "crianza" vai "reserva" (ilgu laiku izturēts ozolkoka mucās). Tie ir vīni no dažādajiem Spānijas vīnu reģioniem: jaunais baltvīns "txakoli",
Penedés
vīni vai
Cava
no Katalonijas, "ribeiro" no valsts ziemeļrietumiem, jaunais Valdepenas vai
Rioja
vīns no Kastīlijas un valsts centrālajiem vīnlaukiem vai lieliskais dienvidu šerijs. Astūrijā un valsts ziemeļu daļā, kur ir ļoti daudz ābolu dārzu, ābolu sidrs (
la sidra
) bieži vien aizstāj vīnu.

Tapas receptes atšķiras atkarībā no katra reģiona gastronomiskajām tradīcijām. Tomēr gandrīz vienmēr tiek pievienotas olīvas, dažādi sausie rieksti un gaļas asorti. Pārējās sastāvdaļas tiek pievienotas pēc garšas.

Ceptās tapas, ar nelieliem izņēmumiem, parasti tiek pagatavotas mērcē. Šai pasaulei pieder: "boquerones" (nelielas jūras zivtiņas), menca, kalmāri, desas, virtuļi, kroketes, kartupeļi un "torreznos", sautēti dārzeņi, Almagro baklažāns vai pāksts pupas ar piedevām un daudzi citi ēdieni pēc pavāra gaumes.

Tapas ar zaļumiem, Manzanilla, machacadas (sasmalcinātie), gordales (lielie), rellenas (pildītie), alinadas (ar piedevām) vai deshuesadas (bez kauliem) jau vieni paši varētu aizņemt veselu tapas recepšu grāmatu. Papildinātas ar olīvām, ķiploku daiviņām vai kūpināto desu, siera šķēlītēm vai jamón curado, tapas ir kļuvušas populāras visā pasaulē.

Tapas recepšu pasaule pieļauj dažādu ēdienu lietošanu: gaļa, zivis, dārzeņi, olas un jebkurš cits produkts lieliski iederēsies tapas uzkodu platē.

SALAS
Karsts un ass ēdiens no tomātiem un svaigiem čilī.

GUACAMOLE
Svaigi avokado, sīpoli, ķiploki un tomāti.

PATATAS BRAVAS
Cepti kartupeļi ar aso sarkano čilī, bekonu un tomātu mērci.

TORTILLA ESPANOLA
Tradicionālā spāņu omlete ar kartupeļiem, pipariem un sīpoliem.

JALAPENOS
Zaļie čilī pipari samaisīti ar siera krējumu un sacepti kraukšķīgā kārtā.

CHORIZO ESPAÑOLA
Tradicionālās spāņu paprikas šķēlītes un spāņu ķiploku desa.

PIMENTOS CON QUESO
Sarkanie pipari (paprika) pildīti ar maigu kazas sieru.

PAN DE AJÓ
Četras krāsnī ceptas ķiploku šķēlītes un augu maizes šķēlītes.

CEPTA OLU UN ĶIPLOKU MAIZE
Mūsu slavenā "olu" maize, cepta uz pannas gardā olu un ķiploku maisījumā.

POLLO ALAS
Cepti vistas spārniņi.

POLLO AL CHILLINDRON
Vistas gabaliņi sacepti ar tomātiem, svaigiem pipariem (papriku), olī un aromātiskām garšvielām.

CHORIZO AL PIMENTOS
Spāņu desa tomātu, piparu un sīpolu mērcē.

CROQUETAS DE POLLO
Vistas kotletes, Serrano šķiņķis, kartupeļu biezenis, garšvielas un melnie pipari.

CROQUETAS DE MANCHEGO
Spāņu kazas siera kotletes, paprika, lociņi, timiāns un pētersīļi.

CROQUETAS DE PESCADO
Zivju kotletes, kartupeļu biezenis un pētersīļi.

ENSALADA MIXTA
Salāti no lapu salātiem, gurķiem, sīpoliem un pipariem.

ENSALADA DU ATEIN
Svaigu dārzeņu un tomātu salāti ar sarkanajiem sīpoliem, vārītām olām un tunci.

CHAMPINONES AL AJILLO
Sēnes olīveļļā, baltvīnā un ar svaigiem ķiplokiem.

PINCHOS DE SALMON
Atlantijas lasis, kurš kādu laiciņu nostāvējies pētersīļu un citronu maisījumā, gatavots uz iesma kraukšķīgā kārtā.

GAMBAS AL AJILLO Y TOMATE
Garneles tomātu, ķiploku, garšvielu, baltvīna, sarkano čilī, sīpolu un koriandra mērcē.

MEJILLONES A LA MARINERA
Sautētas zaļās gliemenes krējuma, baltvīna, citronu un ķiploku mērcē.

JAMON DE SERRANO
Tradicionāls spāņu konservēts Serrano šķiņķis pildīts ar avokado un zaļajiem lociņiem.

GAMBAS CON GABARDINA
Marinētās garneles ietītas kraukšķīgā filo konditorejas izstrādājumā.

CALAMERES FRITOS
Cepti kalmāra gredzeni ar Ali Oli (ķiploku majonēze).

PATATAS ALI OLI
Cepti kartupeļi, pārlieti ar ķiploku majonēzi.

ALI OLI
Ķiploku majonēze.

MAIZES GROZI
Pitta maize.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!