Foto: Publicitātes attēls
Īss sarunas atreferējums ar Oļegu no ciemata Latgalē – Krievijas pierobežā. Satiekam Oļegu pie ciematiņa veikala, viņš ir vīrs spēka gados – ap 40, noaudzis ar nedēļu neskūtiem bārdas rugājiem, nedaudz nevīžīgu, bet pietiekoši tīru apģērbu. Redzams, ka vīru nedaudz moca paģiras no iepriekšējā vakara uzdzīves. Viņš piekrīt ar mums aprunāties "par dzīvi". Piesēžam uz paaugstas puķudobes betona maliņas turpat blakus veikalam. Viņš atver tikko iegādāto divlitrīgo plastmasas alus pudeli un dāvā arī mums, tomēr laipni atsakāmies, aizbildinoties, ka būs jāstūrē tālāk.

Ar ko nodarbojies?
Tā neko, esmu bezdarbnieks jau vairākus gadus. Piepelnos ar gadījuma darbiem - te apkārtnē ir vairākas saimniecības, kur šo to var padarīt. Kādus 10 eiro un pusdienas var dienā nopelnīt, var arī vairāk, bet tad ir baigi "jāraujas"...

Vai pastāvīgu darbu nemeklē?
Nav jaut tik viegli te atrast un negribas jau arī vergot pie saimniekiem visu dienu par dažiem simtiem eiro mēnesī... Man, ziniet, patīk "ieraut", bet nākamajā dienā jau nekāda strādāšana nesanāk, un tad saimnieks dusmīgs... Man ar gadījuma darbiem un haltūrām pietiek - aliņam un smēķiem sanāk, dzīvoju pie mātes, viņa saņem pensiju, kaut kā iztiekam.

Cigaretes pērc veikalā?
Nē, "kreisās", no rokas.

Kādas tad jums te tirgo?
Galvenokārt pērku "Festu" vai "Premjeru" - ko var dabūt.

Pērc tikai "smēķus" vai arī "sīvo" un "dīzeli"?
Šad un tad, kad ir nauda, nopērku arī kādu šņabi. Krievu šņabis labs. Ikdienā gan vairāk dzeru divlitrīgos aliņus vai samogonu - kaimiņš pa druskai "dzen" un tirgo. "Kreiso dīzeli" nepērku, jo man nav mašīnas, tiesības "nodzēru" jau pirms kādiem 10 gadiem. Bet zinu, kur var "kreiso dīzeli" dabūt.

Kas tirgo kontrabandas preci?
Ir te daži vietējie, kas piepelnās. Es gan neteikšu, kur tirgo, vēl "aizklopēs ciet" un tad būs jāmeklē, kur dabūt.

Viņi paši ved iekšā vai tas ir organizēt?
Daži paši reizēm brauc un pa druskai ko atved, bet mums jau te "jumts" - kaut kādi "džeki" pa kluso ar "kabluku" pieved, cik vajag, un tad šitie tirgo.

Vai jebkurš var nopirkt?
Nē, tikai savējiem tirgo. Viņi jau arī baidās "uzrauties". Drusku citi laiki tagad. Agrāk varēja arī bodē "zem letes" dabūt, tagad ne. Vietējais "ments" jau baigi "vaktē". Esmu dzirdējis, ka kaimiņu pagastā agrāk pat pie pastnieka varēja dabūt. Kā ir tagad, nezinu. Mūsējais pastnieks gan laikam nenēsā, bet skaidri nezinu, jo avīzes nelasu un neabonēju.

Ja "kreisās" cigaretes vairs nebūtu pieejamas, ko darītu - atmestu smēķēšanu vai pirktu legālās veikalā?
Nebiju par to tā aizdomājies... Varbūt nepīpētu tik daudz... Veikalā cigaretes ir daudz dārgākas, bet līdz šim vienmēr varēja dabūt "no rokas". Pie savējiem jau vienmēr varēs dabūt...

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!