Foto: AP/Scanpix

Runā, ka Helovīna svētku laikā robeža starp šo pasauli un viņpasauli kļūst ļoti plāna .... un mirušo dvēseles staigā pa zemes virsu kopā ar dzīvajiem. Brr.... Šādu visai baisu notikumu priekšvakarā tas, ko tiešām varam darīt savā labā, ir nesagaidīt šos svētkus ar tukšu vēderu. Kulinārijas portāls Četras Sezonas piedāvā pāris lielisku recepšu tieši Helovīna tumšajam laikam.


Foto: ČetrasSezonas.lv

Šo maizi, kas ir Helovīna dienas maltītes sastāvdaļa, visvairāk ēd tieši Īrijā, no kurienes arī cēlušies Helovīna svētki. Nedaudz salda, ar sviestu, pienu un rozīnēm, tā silta ar tēju ir lielisks salikums un papildinājums tavam Helovīna svētku galdam.

Sastāvdaļas:

Augļiem:

  • 175 g tumšo rozīņu
  • ūdens istabas temperatūrā
  • ½ citrona sula

Mīklai:

  • 250 g augstākā labuma kviešu miltu
  • šķipsniņa sāls
  • 10 g rauga, svaigais
  • 140 ml piena, istabas temperatūrā
  • 25 g sviesta, istabas t
  • 25 g baltā cukura
  • ½ ola, sakulta

Virskārtai:

  • 1 ēd.k. sviesta
  • 1 tējk. kanēļa
  • ½ tējk. kardamona

Pagatavošana:

  1. Bļodā liec rozīnes, pārlej ar citrona sulu un ūdeni, lai būtu pārklātas visas rozīnes. Atstāj uz 1 h.
  2. Pagatavo mīklu. Traukā liec visas mīklas sastāvdaļas un sajauc kopā. Samīci, lai ir vijīga mīkla. Ja nepieciešams, pieliec vēl miltus. Mīci kādas 10 minūtes; ja ar mikseri, mīklas uzgali - kādas 7 minūtes. Atstāj bļodā, pārklāj bļodu ar dvieli un raudzē 1 h.
  3. Kad pagājusi stunda, nokās rozīnes, nosusini. Pieliec tās pie mīklas un iemīci rozīnes iekšā. Tas prasīs nedaudz pacietības, bet tas izdosies.
  4. Ietauko kūkas formu 20 cm diametrā ar sviestu. Ieliec mīklu, lai tā ir pa visu formu, un uzklāj dvieli. Ļauj, lai rūgst 20 minūtes.
  5. Tikmēr sakarsē krāsni 200 grādus karstu. Pēc raudzēšanas liec formu krāsnī un cep vidējā nodalījumā augšas un apakšas režīmā apmēram 35-40 minūtes, līdz maize ir skaisti brūna.
  6. Kad liekas, ka tā tūlīt būs gatava, traukā sajauc sviestu ar garšvielām. Izņem maizi un uzreiz pārklāj ar sviesta maisījumu. Ļauj atdzist pannā un tad noņem pannas maliņas.

Foto: ČetrasSezonas.lv

Ar karamelizētiem āboliem (Candy apple) iepazinos 2000. gadā un kopš tās dienas vienmēr esmu vēlējusies tādus pagatavot, bet... Pavisam nesen izlasīju, ka šādi āboli ir viens no iecienītākajiem saldumiem tieši Helovīna dienā. Pagatavo un pamēģini, garša ir laba un nepierasta. Ņem gana stingrus un skābenus ābolus.

Sastāvdaļas:

  • 230 g baltā cukura
  • 95 g kukurūzas sīrupa
  • 130 ml ūdens
  • ½ tējk. sarkanās krāsvielas (vai cita, pēc izvēles)
  • 6 āboli - nomazgāti un pilnībā noslaucīti sausi
  • Rezultāts:
  • 6 karamelizēti āboli

Pagatavošana:

  1. Uz pannas izklāj cepamo papīru, ko virspusē bagātīgi iesmērē ar sviestu. Katrā ābolā iedur pa lielajam koka irbulim.
  2. Liec katlā ūdeni, cukuru un sīrupu. Pievieno krāsvielu un, visu laiku maisot, vāri uz vidējas liesmas, līdz cukurs izkusis. Kamēr cukurs nav izkusis (ja vēl ir cukurgraudiņi), neļauj tam burbuļot.
  3. Kad cukura graudiņi vairs nav redzami, atstāj tādu pašu vidēju liesmu un vāri, līdz sīrups sasniedz 145 grādu temperatūru, apmēram 15 minūtes. Pārbaudi, ar karoti iemetot nelielu karameles piciņu aukstā ūdenī - ja tā sastingst un ir stingra kā ledene, tad karamele gatava.  
  4. Mērc ābolus karamelē, tos griežot uz riņķi, līdz viss ir pārklājies. Liec uz ietaukotā sviestpapīra un ļauj sastingt.


Foto: ČetrasSezonas.lv



Pat ja esi viens no tiem, kas popkornu izvēlas kā pēdējo saldumu, bet karamele tev garšo - šis būs tas saldums, kas pārsteigs. Krāsnī cepot tik zemā temperatūrā, popkorns paliek izteikti kraukšķīgs, tas izkalst un kopā ar karameli veido gaisīgu un saldu uzkodu, no kuras grūti aiziet prom, kamēr trauks nav tukšs. Populārs našķis Helovīnā Amerikā.

Sastāvdaļas:

  • 190 g sviesta
  • 370 g brūnā cukura, Demeraras
  • 95 g kukurūzas sīrupa
  • ½ tējk. sodas
  • ½ tējk. Fleur de sel vai labs jūras sāls
  • ½ tējk. vaniļas ekstrakta vai pulvera

Popkorna pagatavošanai:

  • 120 g popkorna sēklu
  • 45 g sviesta
  • 2 ēd.k. rapšu eļļas

Pagatavošana:

  1. Lielu katlu liec uz liesmas un sāc karsēt. Tad ieliec sviestu un eļļu; kad sviests gandrīz izkusis, pievieno popkornu un uzliec vāku. Uz vidējas liesmas sildi, ik pa laikam katlu pakratot (netaisi vaļā vāku, lai tev ”neuzlec" karsta popkorna sēkla). Kad popkorns sāk gatavoties, lēkājot pa katlu, visu laiku katlu pakrati, lai vieglākie popkorni nokļūst augšpusē un graudi - lejā, karstumā un izšķiļas. Kad dzirdi, ka vairs gandrīz nekas nesprakšķ, ber popkornu lielā bļodā. Atdzesē.
  2. Sakarsē krāsni 120 grādus karstu - vislabāk konvekcijas režīmā, jo būs jācep divas plātis. Izklāj divas cepeškrāsns plātis ar cepamo papīru.
  3. Katliņā liec cukuru, sviestu un kukurūzas sīrupu. Maisot karsē uz vidējas liesmas, līdz cukurs ir gandrīz izkusis. Tad atstājot vidēju liesmu, ļauj masai NEMAISOT burbuļot kādas 4 minūtes.
  4. Pēc 4 minūtēm noņem katlu no liesmas, iemaisi sāli un sodu (karamele uzburbuļos). Uzreiz lej iekšā bļodā ar popkornu un visu samaisi. Ja tev nav lielas bļodas, sadali popkornu divās bļodās un tad ielej pusi karameles vienā bļodā, samaisi un otru daļu popkorna pieber katlā, kur vārījās karamele, un arī samaisi.
  5. Pārklāto popkornu izklāj sagatavotajās plātīs un liec krāsnī cepties 1 h. Apmaisi ik pa 20 minūtēm. 


Foto: ČetrasSezonas.lv

Šis gardums ir kā radīts Helovīnam - ķirbis un karamele kopā. Pat ja pirmajā reizē tev nesanāk, tas nekas. Galvenais - ja vēlies, lai konfektes ir ātrāk gatavas, nesteidzini un negriez lielāku liesmu, citādi karamele var sadegt. Ja vien iespējams, izmanto Fleur de Sel, bet, ja tāda nav, tad jūras sāli (nekādā gadījumā neizmanto parasto sāli). Un tie, kam to gribas pasniegt kā dāvanu un vēl padarboties, gabaliņus var pārklāt ar melno šokolādi.

Sastāvdaļas:

  • 240 g baltā cukura
  • 160 g ūdens
  • 110 g kukurūzas sīrupa
  • 150 g ķirbju sēklu, labas kvalitātes
  • 1 ½  tējk. Fleur de Sel vai jūras sāls
  • ¼ tējk. kanēļa
  • 40 g sviesta

Pagatavošana:

  1. Uz pannas izklāj cepamo papīru, kuru virspusē iesmērē ar sviestu. Nosver un sagatavo visas sastāvdaļas.
  2. Liec katlā ūdeni, cukuru un sīrupu. Visu laiku maisot, vāri uz vidējas liesmas, līdz cukurs izkusis. Kamēr cukurs nav izkusis (ja vēl ir cukurgraudiņi), neļauj tam burbuļot.
  3. Kad cukura graudiņi vairs nav redzami, atstāj tādu pašu vidēju liesmu un vāri, līdz sīrups sasniedz 120 grādu temperatūru vai arī aukstā ūdenī iemesta bumbiņa ir vidēji stingra (uzspiežot jūt, ka ir vēl nedaudz mīksta).
  4. Pievieno ķirbju sēklas, sāli, kanēli un samaisi. Vāri, līdz karamele sasniedz 145 grādus vai arī aukstā ūdenī ielieta karamele ir stingra un cieta.
  5. Tad noņem katlu no liesmas, pievieno sviestu, nedaudz iemaisi. Pievieno  sodu un kārtīgi samaisi. Lej ietaukotajā formā. Ļauj, lai atdziest.
  6. Kad ir cieta, salauzi gabaliņos un pasniedz.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!