Foto: DELFI Aculiecinieks
Piektdien Lielupē turpinās lēns ūdens līmeņa kāpums - vidēji par vienu centimetru stundā, savukārt Lielajā Juglā pie Zaķumuižas, kur pagājušajā naktī novērota straujākā līmeņa celšanās, tas sācis kristies, divās stundās pazeminoties par astoņiem centimetriem (cm), liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra operatīvie dati.

Kopš plkst.18 ceturtdienas vakarā ūdens līmenis Lielupē paaugstinājies par dažiem centimetriem (cm), tostarp par 8 cm Jelgavā un 11 cm Staļģenē, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra operatīvie dati.

Straujš ūdens līmeņa kāpums novērots Lielajā Juglā pie Zaķumuižas, kur upes līmenis paaugstinājies vēl par 65 cm. Kopš Ziemassvētkiem ūdens līmenis šeit kāpis par trim metriem, nedaudz pārsniedzot pagājušajā gadā reģistrēto augstāko atzīmi, bet par 1,4 metriem atpaliekot no 2010. un 2011.gada palu maksimuma. Pie Lielās Juglas zemākās palienes nu jau ir zem vairāk nekā metru dziļa ūdens, tomēr plaši plūdi netiek prognozēti.

Ogres pilsētā ūdens līmenis Ogres upē ir nedaudz pazeminājies, pie Ogresgala tas saglabājas stabils. Arī Daugavā saglabājas stabils ūdens līmenis, Aiviekstē un Gaujā tas paaugstinās lēni. Kurzemes upēs ūdens līmenis nedaudz svārstās, vairumā upju tas pazeminās.

Mazajās Zemgales upēs ūdens līmenis ir augsts un daudzviet upes izgājušas no krastiem, bet patlaban vairumā upju sākusies pakāpeniska ūdens līmeņa krišanās.

Jau ziņots, ka Jelgavas pilsētas pašvaldības aģentūra "Pilsētsaimniecība" uzsākusi pretplūdu pasākumus, lielākās problēmas pagaidām sagādājušas mazās upes. Slēgts Bāra ceļš no Miezītes ceļa līdz Būriņu ceļam, no ceturtdienas vakara slēgts arī Vītolu ceļš.

Jelgavā gaidāma tālāka ūdens līmeņa paaugstināšanās Lielupē un zemāko palieņu applūšana, bet lielus palus hidrologi šomēnes neprognozē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!