Vai gaļa no mājlopiem draudzīgas vides ir veselīgāka par tradicionālo produkciju – uz šo jautājumu vēl nav rasta galīgā atbilde, taču ir gūti vairāki interesanti atklājumi.
Cīrihes Federālais tehniskais institūts Šveicē (www.eth.ch) sadarbībā ar Dabiskās lauksaimniecības izpētes institūtu (www.fibl.org) noteica gaļas kvalitāti dažādas produkcijas liellopu antrekotiem.

Svarīgākais atklājums: vērtīgo omega-3 taukskābju daudzums mājlopiem, kuri auguši ganībās, ir ievērojami augstāks nekā gaļā no mājlopiem, kas audzēti parastajās kūtīs. Omega-3 taukskābju pieauguma noteicošais faktors ir dabiska barība un dzīves apstākļi, kad dzīvnieki regulāri vai pastāvīgi var atrasties laukā. Brīvdabas ganībās tie lielākoties dzīvo atvērta tipa kūtīs ar lielu norobežotu platību, kur tie var dzīvoties savā vaļā. Visu vasaru lopi pārtiek no svaigas zāles, bet ziemā ēd sienu un skābbarību no zāles.

Svaiga zāle satur daudz vairāk omega-3 taukskābju nekā cita veida barība. Omega-3 pieder pie saliktām nepiesātinātām taukskābēm, kas ir būtiski svarīgas cilvēka organisma darbībai. Cilvēka organisms pats tās nespēj ražot, tāpēc tās jāuzņem ar ēdienu. Omega-3 taukskābes labvēlīgi iedarbojas uz sirds un asinsrites sistēmu.

Gaļai, kas iegūta no dzīvniekiem draudzīgā vidē audzētiem lopiem, ir vēl kāda laba īpašība – tā garšo aromātiskāk, jo satur mazāk ūdens.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!