Piektdien 100 gadu aprit Jānim Daliņam - pirmajam Latvijas sportistam, kas ieguvis olimpisko spēļu medaļu. šajā dienā Valmierā notiks vairāki novadniekam veltīti pasākumi, kā arī svinīgā sēde.
Valmieras rajona padomes sabiedrisko attiecību speciāliste Eva Eglīte aģentūru BNS informēja, ka šajā dienā Daliņa ģimenes kapos Valmierā būs svinīgs piemiņas brīdis. Tas paredzēts arī pie Daliņa piemiņas akmens Valmieras stadionā un Daliņa dzimtajās mājās.

Savukārt Valmieras 5.vidusskolā un Valmieras Viestura vidusskolā viesosies Latvijas Sporta muzeja pārstāvji, kas uzstāsies ar videolekciju "Daliņš - Latvijas sporta leģenda".

Vakarā Valmieras Viestura vidusskolā būs svinīgā sēde, kas veltīta Daliņa 100.dzimšanas dienai.

Daliņš (1904.gada 5.novembris - 1978.gada 11.jūnijs) bija vieglatlēts, soļotājs. Viņš kļuva par pieckārtēju pasaules rekordistu. 1932. un 1933.gadā viņš uzrādīja pasaulē labāko rezultātu 40 kilometru soļošanā. Viņš bija četrkārtējs Latvijas meistars 25 un 30 kilometru soļošanā, kā arī četrdesmitkārtējs Latvijas rekordists citās distancēs. 1932.gadā desmitajās olimpiskajās spēlēs Losandželosā viņš ieguva sudraba medaļu 50 kilometru soļojumā. 1934.gadā pirmajās Eiropas meistarsacīkstēs Daliņš izcīnīja Eiropas meistara titulu 50 kilometru soļošanā.

Viņš bijis Valmieras Sporta biedrības biedrs, kā arī 8.Valmieras aizsargu sporta kluba biedrs, 1941.gadā bēguļojot izvairījies no izsūtīšanas. Vācu okupācijas laikā Daliņš vadījis atjaunoto Valmieras Sporta biedrību un sporta darbu Vidzemē. 1944.gadā viņš emigrējis uz Vāciju, bet 1949.gadā aizceļojis uz Austrāliju. Daliņš Miris Melburnā, bet vēlāk pārbedīts Valmieras kapos.

Daliņš tautā ir populārs. Pēc uzvaras Losandželosā viņam par godu sacerēta dziesma "Ai, kaut man Daliņa kājiņas būtu!". 1988.gadā Valmieras stadions nosaukts Daliņa vārdā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!