Ir rēna vasaras pievakare, tu esi ielūgta ciemos pie labiem draugiem, sveces un lāpas iegremdē dārzu romantiskā gaismā. Šādā vakarā pat iesīkstējuši alus cienītāji ļauj savam karsti iecienītajam miežu dzērienam palikt malā un tā vietā tver pēc boles glāzes.
Atkarībā no pievienotajiem augļiem, dārzeņiem, garšaugiem vai pat rožlapiņām, šī dzēriena garša variējas no kņudinoši svaigas līdz izteikti augļainai.

Atbilstošs ietvars tradicionālam dzērienam

Anglijā, boles dzimtenē (bowl angļu valodā nozīmē – bļoda, trauks, pokāls, kauss), boles gatavošanai jau izsenis dod priekšroku klasiskai kristāla bļodai ar vāku. Arī mūsu platuma grādos šo dzērienu pasniedz stilam atbilstošā traukā.

Galvenais, protams, ir liels, dekoratīvs trauks no stikla vai kristāla. Tas var būt ar rotājumiem vai bez, apgleznots vai pat slīpēts, elegants vai apjomīgs – specializētie trauku veikali piedāvā kaut ko piemērotu katrai gaumei. Noteikti ir vajadzīgs arī vāks, lai dzēriens nezaudētu neko no augļu un garšaugu aromāta pilnības un saglabātos dzēriena smalki dzirkstošā garša.

Boli dzer no atbilstošām tasēm vai glāzēm. Pilnam komplektam vajadzīgs arī speciāls boles kausiņš un īpašas dakšiņas vai mazi iesmiņi, uz kuriem uzdurt augļus.

Svētku noskaņojums piemājas dārzā

Noformējumam vajadzētu būt vasarīgam. Boles krāsās izvēlēts galdauts (dzeltens, ja bolē ir melone, persiki vai mango; sarkans, ja bolē ir zemenes vai rožlapas; zaļš, ja ir piparmētras, kivi vai vīnogas) un atbilstošas salvetes ir pilnīgi pietiekoši svētku noformējumam. Taču galds kļūs sevišķi vasarīgs, ja uz tā ap boles trauku tiks izkārtotas dažas vīnogulāju vai efeju stīgas, vai arī ja uz galda izkaisīs dažas košas rožlapiņas. Mijkrēslī Vidusjūras zemju noskaņu uzburs vairākas mazas svecītes pieskaņoti krāsainos stikla trauciņos.

Labai bolei vajadzīgs laiks

Gatavojot klasisko boli mazos gabaliņos sagriezti augļi un garšaugi tiek iemērkti alkoholā jau iepriekšējā dienā pirms svētkiem. Neilgi pirms ballītes šis uzlējums tiek pārliets ar ledusaukstu vīnu vai šampanieti. Ja tiek rīkoti bērnu svētki, tad jāgatavo bezalkoholiskā alternatīva. Šai gadījumā augļus liek sīrupā, ko papildina ar vīnogu sulu un citronu limonādi vai minerālūdeni.

Lai dārza svētki ar boli izdotos, sniegsim dažus praktiskus ieteikumus:

Augļi un dārzeņi: Jāizmanto tikai gatavi, nebojāti augļi. Nevajag pievienot pārāk daudz augļu, citādi tie nomāks vīna smalko aromātu. Pēc savas gaumes un garšas augļus var mērcēt liķierī, konjakā vai augļu degvīnā, lai tie iegūst “vieglu skurbuli”. Punktu uz i var likt arī pievienojot dārzeņus. Zemenes un persikus var aizstāt ar gurķiem vai selerijām. Dārza vai balkona sezonas atklāšanai tradicionāli gatavo boli ar piparmētrām. Tomēr sevišķi smalka skaitās zemeņu un rožu bole.

Cukurs: To jāpievieno minimāli, jo citādi alkohols ātrāk sakāpj galvā. Ideāls ir pūdercukurs, jo tas ātrāk izšķīst. Vai vajag saldināt un cik daudz, atkarīgs no augļiem un dzērienu izvēles.

Vīns un šampanietis: Ja arī netiek pievienota kāda lāse dārgāka dzēriena, alkoholiskajiem dzērieniem tomēr jābūt labas kvalitātes. Labs galda vīns un dzirkstošo vīnu šķirnes ir īstā izvēle. Šampanieti jāpievieno tieši pirms pasniegšanas, pēc tam dzērienu nevajag maisīt, citādi iztvaiko ogļskābe.

Atdzesēšana: Boli vienmēr vajadzētu dzert vēsu, taču tajā nekad nevajag mest ledus gabaliņus. Tie tikai atšķaidīs dzērienu, padarīs to ūdeņainu un mazāk garšīgu. Vislabāk, ja boles trauku marinēšanas laikā atstāj ledusskapī un uzlējumam pievieno tikai ledusaukstus dzērienus.

Ar mīlestību pagatavots, stilīgi pasniegts un kārtīgi atvēsināts dzēriens, ko pilda smalkās glāzēs, liks viesiem vēl ilgi atcerēties jauko vakaru ar garšīgo, dzirkstošo boli.

Boles receptes

Jebkuras boles pagatavošanai nepieciešams sagrieztus augļus un garšaugus dienu iepriekš iemērkt alkoholā vai sīrupā. Pār marinētajiem augļiem pārkaisa cukuru. Svētku dienā boles trauku pilda ar ledusaukstu vīnu, šampanieti (dzirkstošo vīnu) vai arī minerālūdeni un limonādi.

Maija bole

  • Pēc izvēles: dažas lapiņas svaigu piparmētru, estragona, salvijas, timiāna
  • 150 g cukura
  • 0,75 l baltvīna
  • 0,75 l šampanieša
  • Raibā bērnu bole

  • 500 g ķiršu
  • 1 lielā bundža mandarīnu-apelsīnu kompota
  • 2 litri pasifloras sulas (maracuja), vai kāda cita salda sula pēc izvēles
  • 1 litrs minerālūdens
  • Zemeņu un rožu bole

  • 1 ēd. k. cukura
  • 50 ml (50 g) minerālūdens
  • 4 smaržīgu rožu ziedlapiņas (tām jābūt ekoloģiski tīrām)
  • 500 g meža zemeņu
  • 3 pudeles (3 x 0,75 l) sausā baltvīna
  • 0,75 l šampanieša
  • daži pilieni rožūdens
  • Lauksaimnieka bole (recepte no Lauksaimnieka recepšu plaukta)

    Mans vectēvs darīja tā (mūsdienās tieši tā daru arī es): ņem 3 litrus pussausā sarkanvīna, vienu pudeli šampanieša, vienu pudeli brendija (konjaka), augļus un kompotu. Sajauc vīnu ar brendiju un atstāj pa nakti vēsā vietā. Nākamā dienā iegriež augļus un pievieno kompotu tik daudz, lai dzēriens būtu tik stiprs, kā paši vēlaties.

    Neilgi pirms viesu ierašanās (bole ir dzēriens, kuru pasniedz, tiklīdz viesis atnāk), pievieno šampanieti. Tad dzēriens top maķenīt dzirkstīgs.

    Lai viss būtu baigi stilīgi, nepieciešams boles trauks un attiecīgās glāzes. Tas ir, apmēram piecus litrus ietilpīgs vēderains stikla trauks (manējais ir no aizpagājušā gadsimta un tupināms kaltā bronzas smukumā). Glāzīšu vietā var izmantot stikla krūzītes. Veikalos šad un tad var dabūt tādus nelielus boles trauciņus ar stikla karoti un apkārt apkārtām krūzītēm.

    Bole ir teicams starteris daudzām un dažādām mājas viesībām.

    Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!