Priekšrocības
Tīra sirdsapziņa visiem, kuri ētisku apsvērumu dēļ atsakās no dzīvnieku valsts produktiem. Ievērojot uzturā tikai augu valsts produktu diētu, organisms tiek ļoti labi nodrošināts ar antioksidantiem un šķiedrvielām.
Trūkumi
Pastāv uzturvielu deficīta risks. Vegāni savā uzturā parasti uzņem pārāk maz olbaltumvielu, B12 vitamīnu, omega-3 taukskābju, kalcija, dzelzs, cinka, selēna un joda.
Ir jābūt labam uztura pazinējam, lai nepieļautu šo vielu trūkumu ēdienā, piemēram, jāzina, ka soja sniedz olbaltumvielas, skābie kāposti – B12 vitamīnu, mandeles – kalciju. Tomēr bez uztura bagātinātājiem vegāns diez vai varēs iztikt, ja grib saglabāt labu veselību.
Ekspertu viedoklis
Vegāna diēta nav ieteicama kā ilglaicīga uztura forma. No uzturvielu deficīta iespējams izsargāties, tikai ļoti labi pārzinot veselīga uztura principus un prasmīgi sastādot daudzveidīgu ēdienkarti, citādi pastāv draudi veselībai. Šis uztura veids nekādā gadījumā nav piemērots bērniem, grūtniecēm un mātēm, kas baro bērnu ar krūti.