Sestdien, 3.jūnijā, plkst.11:00 Ventspils pilsētas pludmalē jau 8.reizi un Jahtu ostā 5.reizi pacels starptautiskā Vides izglītības fonda piešķirto balvu – Zilo karogu, kas vienlaikus ir arī ekosertifikāts un apliecina pludmales un Jahtu ostas atbilstību augstiem vides standartiem.
Pirmo reizi Zilo karogu Ventspils pludmalē pacēla 1999. gadā. Tolaik pirmais un vienīgais pludmales Zilais karogs Baltijā apliecināja, ka Ventspilī ir izdarīts maksimāli iespējamais tūrisma un vides interešu saskaņošanā, dabas vērtību saglabāšanā un pilsētas vides sakārtošanā. Zilais karogs ir arī konkrētās pludmales vai jahtu ostas tīrības, drošības un augsta servisa apliecinājums.

Zilo karogu kustība ir viena no četrām 1981.gadā dibinātā starptautiskā Vides izglītības fonda (FEE) programmām, kas kalpo kā efektīvs vides aizsardzības un tūrisma attīstības instruments. Lai iegūtu Zilā karoga balvu, pludmalēm jāatbilst 27 kritērijiem, bet jahtu ostām – 15 kritērijiem. Kritēriji ietver ūdens kvalitātes atbilstību nacionālajai un Eiropas Savienības ūdeņu likumdošanai, drošības pasākumus, neatliekamās palīdzības sniegšanas iespējas, videi draudzīgus apsaimniekošanas pasākumus.

Ventspilniekiem sezonas laikā pludmalē plīvojošs Zilais karogs, tāpat kā sakārtotās ielas un sakopta vide, šķiet norma. Taču, lai katru gadu no jauna pludmales kvalitāti apliecinošais simbols parādītos jūras krastā, ir jāiegulda nopietns darbs, kas prasa gan pludmales infrastruktūras sakārtošanu un papildināšanu.

Katru gadu jūnija pirmajā sestdienā par godu šim notikumam tiek rīkoti svētki. Svētkos piedalīsies Ventspils pilsētas domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs, Vides ministrs Raimonds Vējonis un Vides aizsardzības kluba pārstāvji.

Svētku koncerta īpašie viesi būs "Eirodziesmas 2006" nacionālās atlases zvaigznes - grupa "H2o" un Jenny May ar grupu. Pasākumā piedalīsies pūtēju orķestris "Ventspils" (diriģents Valentīns Vinokurovs); deju grupa "Deguntiņš uz augšu" (vadītāja Svetlana Grundmane). Pludmalē Ventspils Mākslas skolas audzēkņi veidos smilšu skulptūras.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!