Foto: LETA
Aptuveni 950 parakstu, ar kuriem pausts atbalsts Jelgavas novada domes priekšsēdētājam Ziedonim Caunem (ZZS), Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai (VARAM) nosūtīti no Jelgavas novada pašvaldības administrācijas ēkas faksa, liecina portāla "zz.lv" rīcībā esošā informācija.

Ministrija uzsver, ka 31 lappuse ar parakstiem tikusi sūtīta anonīmi, turklāt bez notariāla apliecinājuma, tādēļ parakstiem nav juridiskas nozīmes un to autentiskums nemaz netiks skaidrots.

Portāls "Delfi" maija vidū jau vēstīja, ka kopš 28.aprīļa no dažādiem "Inbox.lv" serverī reģistrētiem e-pastiem plašsaziņas līdzekļiem nosūtītas vismaz piecas anonīmas vēstules. Tajās it kā novada iedzīvotāji slavēja Jelgavas novada domes priekšsēdētāju Cauni un pašvaldības juristus par palīdzību cīņā par mājokļiem Staļģenē, kā arī asi kritizēja Valgundes iedzīvotāja Kārļa Rimšas aktivitātes.

Informācija par šo anonīmo vai ar izdomātiem vārdiem parakstīto e-pastu pielikuma dokumentiem liecināja, ka tie tapuši kāda Dzintara Lagzdiņa datorā. Jelgavas novada jurists Dzintars Lagzdiņš gan noliedza savu saistību ar anonīmajām vēstulēm, turpretī pašvaldības IT nodaļā toreiz nešauboties teica: "Tas ir mūsu jurists!"

Taču, kā norāda "zz.lv", pašlaik nav šaubu, ka 20.aprīlī VARAM nosūtītā 31 lappuse ar parakstiem par atbalstu Caunem tiešām sūtīta no Jelgavas novada domes. Par to liecina pa faksu nosūtīto lappušu augšdaļā redzamā sūtītāja informācija – nosūtīšanas laiks, sūtītājs un tā faksa numurs.

Pašvaldību lietu ministra Raimonda Vējoņa (ZZS) padomniece sabiedrisko attiecību jautājumos Maija Pētermane portālam atteicās atklāt, kas uz 31 lappuses parakstījies, jo to ministrijai liedzot Iesniegumu likums. Viņa gan norādīja, ka sūtītā vēstule bijusi no anonīma avota, jo nav norādīts nedz sūtītājs, nedz parakstu vākšanas organizators.

Ar aptuveni 950 parakstiem parakstītajā vēstulē teikts, ka Cauni "turpina atbalstīt vairākums vēlētāju". Vēstulē ministrijai norādīts: "Mēs kā vēlētāji uzskatām, ka demokrātiskā valstī raganu medības nav pieļaujamas, taču acīmredzot uzsāktajā priekšvēlēšanu kampaņā ir spēki, kuri vistiešākajā mērā ir ieinteresēti šādā nomelnošanas kampaņā."

Jelgavas novada domes Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Dace Kaņepone otrdien vēl nevarēja noskaidrot, kurš pašvaldības darbinieks izmantojis pašvaldības resursus, lai ministrijai pa faksu aizsūtītu anonīmu vēstuli ar parakstiem. Viņa to sola noskaidrot ceturtdien, jo trešdien piedalīšoties novada domes izbraukuma sēdē Zaļeniekos.

Iepriekš Jelgavas novada jurists Lagzdiņš kategoriski noliedza savu saistību ar anonīmajiem četriem e-pastiem. Jāatgādina, ka viņš ir ne tikai pašvaldības jurists, bet aizstāvējis Cauni arī privāti – kad nākamajā rītā (25. februārī) pēc skandalozajām malumedībām "Zemgales Ziņas" intervēja Cauni, viņu intervijā aizstāvēja Lagzdiņš. Uz jautājumu, vai novada nolīgtā firma domes priekšsēdētāju pārstāv arī privātos ārpus darba jautājumos, Caune toreiz apgalvoja, ka Lagzdiņš nepārstāvot novadu, bet gan ir speciāli piesaistīts šajā lietā un strādājot kā Caunes advokāts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!