Foto: DELFI Aculiecinieks
Aizvadītajā diennaktī Latvijas upēs pārsvarā turpinājusies ūdens līmeņa paaugstināšanās un visstraujāk līmenis cēlies Latvijas centrālās daļas upēs, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra apkopotā informācija.

Mēmelē un Mūsā ūdens līmenis lēni paaugstinās, kā arī Mēmelē iet rets ledus, savukārt Lielupē pie Mežotnes novērojama reta vižņu iešana un tur ūdens līmenis pazeminājies par 34 centimetriem, bet ūdens līmeņa celšanās par 24 līdz 42 centimetriem novērota Lielupē, posmā no Staļģenes līdz Kalnciemam.

Ledus sega pie Staļģenes un Kalnciema ir pacelta un ir izveidojušās piekrastes vaļumjoslas. Palienes pie Mežotnes un Staļģenes sākušas applūst.


Foto: Boriss Zajezerskis, DELFI Aculiecinieks

Ūdens līmeņa paaugstināšanās turpinās arī Lielajā Juglā pie Zaķiem, kur pārsniegts palienes applūšanas līmenis, savukārt Ogres upē ūdens līmenis ir pazeminājies gan Lielpēču, gan Ogres pilsētas novērojumu stacijās.

Ledus iešana sākusies Gaujā pie Siguldas, bet Gaujā pie Carnikavas saglabājas ledus sega un piekrastes vaļumjoslas, savukārt Salacā pie Lagastes kopš vakardienas ūdens līmenis pazeminājies par 92 centimetriem, bet Daugavā no augšteces līdz Piedrujai ūdens līmenis pazeminās, posmā Krāslava-Jēkabpils ūdens līmenis paaugstinās par diviem līdz trīs centimetriem diennaktī. Daugavu pārsvarā klāj ledus sega vai ledus sega ar lāsmeņiem, atsevišķos posmos uz ledus ir ūdens.

Kā prognozē hidrologi, tuvākajās dienās Latvijas upju notece turpinās palielināties, kā arī turpināsies ledus sairšanas process. Palienes būs appludinātas Lielajai Juglai, Aiviekstei un Gaujai pie Carnikavas, kā arī Lielupei.

Laikā līdz 5.janvārim iespējama ledus iešana Ogres upē, Lielupē Mežotnes-Staļģenes posmā, Salacas lejtecē, Gaujā pie Siguldas un citu upju straujākajos posmos. Upju noteces samazināšanās gaidāma sākot ar 6.janvāri, kad atsāksies arī ledus veidošanās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!