Maksātnespējīgajā akciju sabiedrībā Vulkāns šobrīd notiek iekārtu demontāža, ko bijušās ražotnes nomnieki sauc par teritorijas sakopšanu, bet darba veicēji netic, vai šāda mantas izpārdošana ir likumīga.
Pēc juridiski noslēgta līguma SIA “Hirschmanns” pārdod uzņēmumam “Teri K” rūpnieciskas izcelsmes metāllūžņus, kas atrodas Jelgavas ielā 45. Viens no strādniekiem pastāstīja, ka dažās nedēļās uzpirkšanas punktā Liepājā jau nodotas vairākas tonnas. Metāllūžņos sagriezta daļa iekārtu gan aizaugušajā izejvielu, gan citos vēl nesen izmantotajos cehos.

Pēc tam, kad pasludināta uzņēmuma maksātnespēja, ko 7000 latu dēļ tiesā ierosināja a/s “Talsu mežrūpniecība”, ražotne tika iznomāta akciju sabiedrībai Tukuma mežrūpniecības saimniecība.

Kā liecina “Lursoft” reģistrs, abās valdes priekšsēdis ir Nikolajs Iškovs, savukārt firmā “Hirschmanns” viņš ir direktors, bet “Tukuma MRS” valdes loceklis Normunds Zelčāns – revidents.

Kopš “Vulkāna” iznomāšanas teritoriju uzrauga “Tukuma MRS” darbinieki. Apsargu priekšnieks Vladimirs Jelfimovs pastāstīja, ka metāllūžņu izvešanai vārti tiek atslēgti pēc Iškova rīkojuma. Viņš uzskata, ka tiek pārdoti nekam nederīgi lūžņi.

Visticamāk, nauda par nodoto mantu nonāks firmas “Hirschmanns” kontā, un no tās netiks maksāti parādi kreditoriem, tostarp aptuveni 400 bijušajiem “Vulkāna” strādniekiem. Iškovs situāciju komentēt atteicās, bet Zelčāns skaidroja, ka “Tukuma MRS” meitas uzņēmums “Hirschmanns” vienkārši sakopj teritoriju.

Saskaņā ar likumu Par uzņēmumu un uzņēmējsabiedrību maksātnespēju visas darbības ar kustamo un nekustamo likvidējamās akciju sabiedrības mantu nosaka kreditoru sapulce un administrators. Pēc neveiksmīgas izsoles pret Vulkāna administratoru Egmontu Ekartu tika iesniegts ziņojums ekonomikas policijā, bet viņa vietā ieceltais Aigars Rubīns uz administratoru reģistrā norādītajiem telefoniem neatbild.

Aizdomas par nelikumībām kādreiz lielākā Kuldīgas uzņēmuma likvidācijā radās jau vairāk nekā pirms gada, un par to sāka interesēties valsts aģentūra Maksātnespējas administrācija, atzina tās direktors Aldis Gobzems.

Diemžēl viņa rīcībā nav iesnieguma, kas ļautu apstākļus pārbaudīt. Sūdzēties par administratora darbībām var tie, kuru tiesības aizskāris “Vulkānā” notiekošais.

“Kurzemnieks” noskaidroja, ka firma “Teri K” melnos metāllūžņus iepērk par 90–120 latiem tonnā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!