Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs Edgars Zalāns (TP) cer, ka Saeimas deputāti par atsevišķu pašvaldību vēlmi atdalīties no jaunizveidotajiem novadiem lems atbildīgi, ņemot vērā teritoriālās reformas laikā izstrādātos novadu veidošanas principus un kritērijus.

Otrdien Latvijas Radio Zalāns pauda, ka novadu reformas būtība bija vienot teritorijas. Tomēr, viņaprāt, jauntapušo novadu deputāti vēl nav pietiekami izpratuši, ka tagad viņiem jārūpējas par visa novada attīstību kopumā un vēl joprojām "katrs aizstāv savu sētu, savu stūrīti".

"Šis nav laiks, lai dalītos, šis ir laiks, lai apvienotos," norādīja ministrs, uzsverot, ka "būtu jāiet nevis uz sadalīšanos, bet uz lielākiem novadiem".

Viņš norādīja, ka pašlaik pašvaldību vēlmei atdalīties no novadiem vēl "maisam gals nav vaļā", taču destrukcija varētu sākties, ja Saeimas deputāti "nobalsos, ka katrs var atdalīties, uz kuru pusi grib". "Tad gan tas būs nožēlojami," atzina Zalāns, paužot, ka deputātiem būtu jāievēro teritoriālajā reformā iestrādātie principi par novadu kritērijiem, kā arī likumā noteiktā kārtība, kādā pašvaldība var atdalīties no novada.

"Es neatbalstu šādu praksi, ka atrod Saeimā deputātus un nāk uzreiz ar likumu. Ir noteikta kārtība, pie kuras arī aicinu pieturēties," sacīja ministrs.

Jau vēstīts, ka divos novados pašlaik notiek diskusija par pagastu atdalīšanos. Rojas novadā par vēlmi atdalīties paziņojis 'Mērsrags, un likumprojekts par to nodots izskatīšanai Saeimas komisijām. Savukārt Alojas novadā par vēlmi turpmāk saimniekot patstāvīgi paziņojusi Staicele.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!