Valsts darba inspekcija 2005.gadā apsekoja 1994 uzņēmumus, no tiem 406 atklāja nelegāli nodarbinātos. Kopā šajos uzņēmumos bez rakstveida darba līguma strādājuši 936 cilvēki, bet Zemgalē nelegālā nodarbinātība fiksēta 56 uzņēmumos (146 darbinieki).
2004.gadā veiktas 823 uzņēmumu pārbaudes, kurās fiksēti 409 nelegāli nodarbinātie. Tā informē Valsts darba inspekcijas (VDI) Sabiedrisko attiecību sektora vadītāja Margarita Dukaļska.

Iecavas novada SIA “Skujenieki” bez darba līguma strādājuši 13 darbinieku, atklājusi Valsts darba inspekcijas pārbaude. Uzņēmums nodarbojas ar mežsaimniecību, mežizstrādi, stādu, košumaugu audzēšanu un tirdzniecību.

Īpašnieks Aigars Veģis uzskata, ka 2005.gada aprīlī atklātais pārkāpums ir nelaimīga sakritība, nevis uzņēmuma ikdiena. “Mūsu darba ritmu diktē saulīte. Kad tā sāk spīdēt, vajag vairāk strādnieku stādaudzētavā. Todien viņi jau bija uz lauka. Kamēr audzētavas vadītāja kārtoja dokumentus, ieradās pārbaude,” skaidro Aigars Veģis.

Nelegālās nodarbinātības samazināšana izvirzīta par VDI prioritāti, atgādina Dukaļska. Plānots palielināt VDI darbinieku skaitu par deviņiem inspektoriem, kuru tiešā nodarbošanās ir nelegālās nodarbinātības samazināšana. VDI šajā jomā sadarbojas ar Valsts ieņēmumu dienestu, Valsts policiju, Latvijas Valsts robežsardzi, Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldi un citām iestādēm.

Pārbaudītajos uzņēmumos lielākoties atklāti no viena līdz četriem bez darba līgumiem nodarbinātiem cilvēkiem. Taču ir bijuši arī tādi, kur nelegāli strādā vairāk par desmit darbinieku. Visvairāk šādu uzņēmumu atklāti Rīgā, Rīgas rajonā un Jūrmalā, kā arī Latgalē.

Zemgalē nelegālā nodarbinātība fiksēta 56 uzņēmumos (146 darbinieki). VDI apsekojumu dēļ Latvijas uzņēmumos darba līgumus oficiāli noformēja 658 cilvēki, bet darba saistības pārtrauca 278. VDI veikusi arī 292 konsultatīvos pasākumus gan darba devējiem, gan darba ņēmējiem.

Par nelegālu nodarbināšanu pērn 330 darba devēju tika saukti pie administratīvās atbildības un sodīti ar naudas sodu kopsummā par Ls 23 045. Attiecīgi 2004. gadā tika sodīts 201 darba devējs par kopsummu Ls 16 540.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!