Foto: LETA
Liepājas cietuma ieslodzītie Ziemassvētku laikā sniegs kocertus, dāvinās pašu adītas zeķes un rīkos izstādi. Tā vēstī portāls irliepāja.lv. Lai gan cietumā valda stingrs režīms, kā klienti tā darbinieki centušies radīt svētku noskaņu.

"Katru dienu notiks kādas konfesijas dievkalpojums - katoļiem, luterāņiem, baptistiem un citiem, būs individuālas sarunas ar garīdzniekiem. Būs koncerti, arī pašu sagatavoti, jo cietumā izveidojies ieslodzīto ansamblis, būs arī ieslodzīto amatniecības darinājumu izstāde," portālam irliepaja.lv stāsta cietuma Sociālās rehabilitācijas daļas priekšniece Gita Rozentāle.  "Neizpaliks arī dāvināšanas prieks, jo mūsu klienti ir saadījuši zeķes, kas tiks dāvātas Bērnu nama audzēkņiem."

Cietuma priekšnieks Raitis Žvagiņš teic, ka administrācija, savukārt, gādājusi, lai katrā kamērā būtu dzīvs egles zars un svecīte, ko aizdegt. Tā kā cietumā ir arī skolnieki, tad šajās dienās būs arī liecību dalīšana ar kopīgu tējas dzeršanu klasē. Zirņi ar speķi, kā "labajos laikos", gan nebūs.

Lai visi varētu baudīt svētku priekus, nācies pat izstrādāt grafiku, jo brīvu telpu cietumā ir ļoti maz.

"Gribam atvērt acis un sirdis, lai viņi redz ne tikai savu kameru un savas problēmas. Lai apjauš, ka nedzīvo vissliktāk, ka arī ārpus cietuma žoga ir bērni bāreņi, ir ģimenes, kas dzīvo trūcīgi un kurām vajadzīga palīdzība,"  saka Gita Rozentāle.

Viņa ir pārliecināta, ka Ziemassvētku laiks ir vispiemērotākais, gan lai ieslodzītos tuvinātu sabiedrībai, gan sabiedrībai liktu aizdomāties par tās pabērniem. "Jā viņiem nereti ir augstas prasības, bieži vien viņi ir agresīvi pret sabiedrību, bet galvenokārt tas ir tāpēc, ka viņiem trūcis paša svarīgākā - mīlestības un iejūtības."

"Šodien mēs esam katrs savā pusē, bet jau rīt varam braukt vienā tramvajā, stāvēt vienā rindā veikalā," piebilst cietuma priekšnieks.

Daudzi bijušie ieslodzītie atgriežoties, bet daudzi arī nākuši priekšniekam klāt uz ielas, rādījuši ģimenes fotogrāfijas un stāstījuši, kā strādā, kā cīnās par savu eksistenci. Tādus "bijušos" satikt ir ļoti patīkami, un šie cilvēki uz cietumu vairs netiek atvesti, atzīst Žvagins.

"Ziemassvētku vēsts ir piedošana, un to es gribētu novēlēt visiem, gan sabiedrībai, gan mūsu klientiem," teic Gita Rozentāle.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!