Foto: F64
Ap pusotrs tūkstotis intersentu un dažādu organizāciju pārstāvju sestdien pulcējās Latviešu strēlnieku Ziemassvētku kauju piemiņas vietās par godu kauju 95 gadu atcerei, sestdien raksta "Zemgales Ziņas".

Sarīkojumos piedalījās arī Aizsardzības ministrijas un Nacionālo Bruņoto spēku vadības pārstāvji, ASV, Krievijas, Ķīnas, Vācijas, Zviedrijas militārie atašeji, kā arī Jelgavas un Babītes novadu pašvaldību vadītāji.

undefined
undefined

Visapmeklētākā bija vairāku kara vēstures klubu izspēlētā kauju epizodes rekonstrukcija pie Mangaļu mājām. Viens no sešdesmit rekonstrukcijas dalībniekiem Oļegs Šerčkovs no Kauņas komentē, ka kara spēle bija interesanta, tikai mazliet par īsu.

Vēlāk notika piemiņas brīdis Antiņu kapos, kur apbedīti 1240 Ziemassvētkos kritušo latviešu strēlnieki. Tur astoņdesmit jaunsargu kandidātu no Jelgavas, Ozolnieku novada, Elejas, Valgundes un citiem Jelgavas novada pagastiem deva svinīgo solījumu.

Sarīkojumi noslēdzās ar atmiņu ugunskuriem Ložmetējkalnā, kura apkārtni Valgundes pagasta ļaudis bija izrotājuši ar sešsimt svecītēm. Pie pieminekļa tikai sveikti 5. janvārī Jelgavas un Ozolnieku novadu erudītu konkursa "Vecā strēlnieka stāsts" dalībnieki – Vircavas, Ozolnieku, Kalnciema pagasta un Valgundes pagasta Kalnciema vidusskolu, kā arī Salgales, Svētes, Aizupes un Zaļenieku pamatskolu audzēkņi. Pirmās vietas ieguvušie Kalnciema vidusskolas un Zaļenieku pamatskolas skolēni atzina, ka brīvdienās gatavoties konkursam bija vērts. Ložmetējkalna apkārtnē ap simts skautu un jaunsargu bija ierīkojuši savu tradicionālo trīsdienu telšu nometni "Baltais vilks".

"Uz Ziemassvētku kauju atceres sarīkojumiem kopā ar draugiem braucu kopš deviņdesmito gadu sākuma, kad pašvaldības autobuss gāja no Jelgavas uz Rīgas Brāļu kapiem un tikai tad uz Tīreļpurvu. Kauju rekonstrukcijas gan redzēju pirmo reizi. Šoreiz cilvēku, šķiet, bija vairāk nekā parasti. Man ļoti patika mācītāja Kaspara Kovaļova patriotiskais sprediķis Annas baznīcā," teica jelgavniece Ieva Aveniņa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!