Lietojot zivis uzturā divas reizes nedēļā, pēc zinātnieku aplēsēm, ir iespējams izvairīties no dažādiem veselības traucējumiem, samazinot, piemēram, Alcheimera slimības, astmas, krūts vēža, depresijas un izkaisītās sklerozes risku.
Alcheimera slimība

Iedzīvotāju lielā daudzuma tauku un kaloriju uzņemšana tika saistīta ar palielinātu risku saslimšanai ar Alcheimera slimību, liela daudzuma zivju patērēšana diētā - ar samazinātu risku saslimt ar šo slimību.

Astma Ir pierādīts, ka bērniem, kas ēd treknas zivis, ir daudz mazāks risks saslimt ar astmu. Atkārtoti veiktā pārbaudē tika atklāts, ka bērniem, kas saņēma 300 mg zivju eļļas dienā (pie nosacījuma, ka tās sastāvā ir 84 mg EPA un 36 mg DHA) tika novērota ievērojama astmas simptomu samazināšanās. Jāatzīmē, ka šie uzlabojumi tika iegūti apstākļos, kad stingri tika kontrolētas alerģiskās vielas pārtikā un apkārtējā vidē. Lai gan pierādījumi, kas atbalsta zivju eļļas lietošanu, joprojām ir diezgan pretrunīgi, ir vērts apdomāt, vai nevajadzētu ēst vairāk zivju un kā pārtikas piedevu lietot zivju eļļu, it īpaši maziem bērniem ar astmu.

Krūts vēzis

Zivis ir tauku resurss, tādējādi samazinās risks saslimt ar krūts vēzi. Kāpēc daži zinātnieki uzskata, ka tauki palielina vēža slimību risku, kamēr citi pētījumi šādu saistību neapstiprina? Daži pētījumi, kas neapstiprināja saistību starp tauku lietošanu uzturā un risku saslimt ar vēzi, neņēma vērā iespaidu, kāds ir olīveļļai un zivju eļļai. Olīveļļa un zivju eļļa var pasargāt no iespējamās saslimšanas ar vēzi. Pieskaitīt tās pie ikdienas diētā uzņemtajiem taukiem un tad pētīt, kāpēc apgalvojums “vairāk tauku izraisa vairāk vēža slimību” ir kļūda. Dažos pētījumos, kuros netika atklāta saistība starp tauku uzņemšanu un krūts vēzi, šāda kļūda tika pieļauta.

Bronhīts

Diētas faktori var ietekmēt gan iekaisuma aktivitāti, gan antioksidantu līmeni organismā. Pastiprināts iekaisuma process un samazināta antioksidantu aktivitāte var izraisīt hronisku slimību, piemēram, bronhītu. Cilvēkiem, kas cieš no hroniska bronhīta, stāvoklis var uzlaboties, ja viņi savā diētā iekļaus daudz taukskābju un zivis, jo tām ir iekaisuma mazināšanas efekts.

Vēzis

Tiek uzskatīts, ka cilvēkiem, kas ēd daudz zivju, ir mazāka iespējamība saslimt ar mutes, rīkles, kuņģa, resnās zarnas, taisnās zarnas, aizkuņģa dziedzera, plaušu, krūts un prostatas vēzi. Daži zinātnieki uzskata, ka omega-3 taukskābes, kas atrodamas zivīs, ir tie zivīs esošo barības vielu komponenti, kas aizsargā cilvēkus pret vēzi. Daudzi ārsti iesaka lietot uzturā zivis, ievērojot diētu, tādā veidā samazinot saslimšanas risku.

Krona slimība

Cilvēkiem, kas slimo ar Krona slimību, ir hronisks zarnu iekaisums. EPA un DHA, omega-3 taukskābēm, kas atrodamas zivīs un zivju eļļā, ir pretiekaisuma iedarbība. Divus gadus ilgā pētījumā tika salīdzināti uzlabojumi, kādi rodas Krona slimības slimniekiem, ja viņi apēd 3,5 līdz 7 unces zivju dienā ar augstu EPA un DHA saturu, un kādi ir slimniekiem, kuru diētā iekļautas zivis nelielos daudzumos vai maz. Pētījuma grupā, kas ēda zivis, 20% pētījuma dalībniekiem slimība atkārtojās, bet no tiem, kas neēda zivis, slimība atkārtojās 58% dalībnieku. Laši, siļķes, makreles, baltās tunzivis un sardīnes satur daudz EPA un DHA. Arī dažas zivju eļļas pārtikas piedevas palielina organisma aizsargspēju saslimšanas gadījumā.

Depresija

Diētā patērēto tauku daudzums un to veids var ietekmēt depresiju. Gan liela daudzuma omega-6 taukskābju uzņemšana attiecībā pret omega-3 taukskābēm, gan nepietiekama omega-3 uzņemšana (t.i. ar zivīm un zivju eļļu) var palielināt depresijas gadījumu skaitu. Cilvēkiem, kuru diētā iekļautas daudz zivju sastāvā esošās omega-3 taukskābes, retāk rodas depresija un samazinās pašnāvības mēģinājumu skaits.

Diabēts

Ēdot zivis iespējams izsargāties no diabēta. Zivju ēdienu iekļaušana svara samazināšanas režīmā efektīvi uzlabo glikozes un insulīna vielmaiņu un samazina augsto holesterīna līmeni.

Krūts fibrocistiskā sindroma slimība

Fibrocistiskā sindroma slimība saistās ar pārmērīgu estrogēna daudzumu. Kad pacienti ar fibrocistiskā sindroma slimību ievēroja diētu ar samazinātu tauku saturu, viņu estrogēnu līmenis pazeminājās. Pēc trīs līdz sešiem mēnešiem samazinājās arī sāpes un uztūkums. Tauku un simptomu saistība attiecināma uz piesātinātajiem taukiem. Gaļa un piena produkti ierindojas piesātināto tauku produktu sarakstā. Zivis ir to iespējamais aizstājējs.

Sirdstrieka

Vairāki pētījumi parādījuši, ka zivju ēšana samazina nāves gadījumu skaitu, kā arī samazina sirds bojājums, tomēr daži zinātnieki neapstiprina šos atklājumus.

Augsts holesterīna līmenis

Lielākā daļa pētījumu, apstiprina, ka zivju ēšana paaugstina HDL holesterīna līmeni un ir saistīta ar samazinātu sirds slimību risku. Zivīs ir ļoti maz piesātināto tauku, un zivju eļļa satur EPA un DHA, omega-3 taukskābes, kas aizsargā pret sirds slimībām.

Ar dzelzs deficītu saistītā anēmija Dzelzs deficītu parasti neizraisa tikai dzelzs trūkums diētā. Tomēr dzelzs trūkums diētā bieži ir daļa no problēmas, tādēļ ir svarīgi organismam nodrošināt pietiekamu daudzumu dzelzs. Visvieglāk absorbējamais dzelzs savienojuma veids, kas tiek saukts par “asinsradošo” (heme) dzelzi, ir atrodams dzīvnieku gaļā, mājputnu gaļā un zivīs. Šajos produktos ir atrodams arī “ne-asinsradošais” (non-heme) dzelzs.

Vecuma plankumi uz ādas

Saskaņā ar iepriekšējiem pētījumiem, cilvēkiem, kas ēd zivis vairāk nekā vienu reizi nedēļā, pastāv uz pusi mazāks risks, ka radīsies vecuma ādas plankumi, salīdzinājumā ar cilvēkiem, kas ēd zivis mazāk nekā reizi mēnesī.

Izkaisītā skleroze

Pētot cilvēku uzturu 36 dažādās valstīs, tika konstatēts, ka cilvēkiem, kas ēd daudz zivju, pastāv mazāks risks izkliedētās sklerozes attīstībai. Bet tiem cilvēkiem, kas ēda cūkgaļu, hotdogus un citus produktus ar augstu dzīvnieku valsts izcelsmes tauku saturu, pieauga saslimšanas risks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!