Foto: DPA/Scanpix/LETA

Lai arī vakcinācija pret Covid-19 jau kādu laiku ziņu virsrakstos tik bieži neparādas, dezinformatori joprojām ik dienas turpina izplatīt nepatiesus apgalvojumus par vakcinācijas blaknēm. Piemēram, kādā Latvijas "Telegram" grupā pēc jaunā gada izplatīts apgalvojums, ka kādam brazīliešu reportierim ēterā apstājusies sirds. Turklāt tas esot noticis pēc jaunas vakcīnas devas saņemšanas, tā apgalvo ieraksta autors. Taču portāls "Delfi" pārbaudīja, ka fakti ir sagrozīti.

Ieraksts par brazīliešu reportieri kādā dezinformatoru vidū populārā "Telegram" grupā ar teju 2000 dalībnieku tika publicēts 2023. gada pirmajās dienās. Ieraksta autors apgalvo, ka brazīliešu reportierim esot ēterā apstājusies sirds. Pirms tam reportieris esot lielījies, ka ir saņēmis jaunu vakcīnas devu. Nav gan precizēts, par kādu vakcīnu ir runa, taču var noprast, ka tā ir pret Covid-19. Bez tam 36 gadus vecajam vīrietim sirds esot apstājusies vēl dažas reizes ceļā uz slimnīcu. Šie apgalvojumi gan ir melīgi, tā secina portāls "Delfi".

Šī nepatiesā informācija jau iepriekš izplatīta arī citu valstu sociālajos medijos, vairākus ierakstus atrodam arī vietnē "Twitter". Informācija ierakstos gan ir atšķirīga – citos reportieris esot miris studijā, citos tikai paģībis. Šie ieraksti ir teju gadu veci.

Pagājušā gada 3. janvārī tiešām "TV Alterosa" darbinieks Rafaels Silva pakrita tiešā ētera laikā. Tā kā 36 gadus vecais Silva pāris dienas iepriekš bija paziņojis par Covid-19 balstvakcīnas saņemšanu, internetā ļaudis sāka spekulēt, vai tam ir kāda saistība ar notikušo ēterā. Taču jau dienu pēc notikuma televīzijas kanālā "Alterosa" kāds Silvas kolēģis paziņoja, ka šādi apgalvojumi ir viltus ziņas un paģībšana ēterā saistīta ar iedzimtu sirds slimību. Vēlāk arī pats Rafaels Silva savos sociālo mediju profilos noliedza vakcīnas saistību ar viņa veselības problēmām un paziņoja par savu sirds slimību, kura tika diagnosticēta pavisam neilgi pirms šī notikuma.

Reportieris pēc tam ēterā parādījās arī 17. janvārī, kad kolēģi viņu sazvanīja videozvanā. Toreiz Silva stāstīja par atlabšanas procesu, kā arī atzina, ka viņa sirds tajā dienā tiešām apstājusies vairākas reizes līdz nokļūšanai slimnīcā.

Var secināt, ka internetā ļaudis šo notikumu izvēlējušies atspoguļot sev ērtā kontekstā jeb sasaistot ar vakcināciju pret Covid-19, neskatoties uz to, ka jau dienu pēc notikuma publiskajā telpā Silvas pārstāvji bija informējuši par reportiera patieso veselības stāvokli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!