Foto: DELFI

Dažādi "Twitter", "Telegram" un citu sociālo tīklu lietotāji pēdējās dienās aktīvi izplata informāciju, ka pēc 13. maija sprādziena Hmeļņickā, Eiropā esot būtiski pieaudzis radiācijas līmenis, taču Valsts vides dienestā (VVD) norāda, ka šāda informācija neatbilst patiesībai.

Jāuzsver, ka radiācijas rādījumiem var iepazīties ikkatrs iedzīvotājs. Latvijas rādījumi ir redzami šeit, bet Eiropas – šeit.

Dezinformācijas piemērs

VVD uzsver, ka starptautiski nav saņemta informācija par šādu incidentu, bet radiācijas monitorings Latvijā tiek veikts 24/7 režīmā.

Jānorāda, ka dezinformācijas izplatītāji apgalvo, ka "radiācijas pieaugums" esot saistīts ar sprādzienu Hmeļņickas munīcijas noliktavā. Viņu ieskatā, tur esot atradusies noplicinātā urāna munīcija. Līdz šim nedz NATO, nedz Ukraina nav apstiprinājusi šādu informāciju, taču jāpiebilst, ka Lielbritānijā martā piekrita piegādāt Ukrainai noplicinātā urāna šāviņus.

Latvijas Nacionālajā enciklopēdijā skaidrots, ka noplicinātā urāna munīcija ir "bruņusitēja munīcija, kā sastāvā ir noplicinātais (novājinātais) urāns. Šādas munīcijas pārpalikumi pēc tās lietošanas rada būtiskus riskus videi un cilvēka veselībai".

Savukārt Starptautiskā Atomenerģijas aģentūra (IAEA) iepriekš jau ir skaidrojusi, ka noplicinātais urāns ir daudz mazāk radioaktīvs, nekā parastais urāns. Tāpat ir veikti vairāki pētījumi par noplicinātā urāna ietekmi uz cilvēka ķermeni, bet līdz šim nav secināts, ka noplicinātā urāna munīcijas lietošana varētu negatīvi iespaidot militārā personāla, kas to lieto, veselību.

Ar pilnu IAEA atzinumu iespējams iepazīties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!