Foto: LETA

"Pirms pāris dienām bija tik silts, bet nu pēkšņi -13 grādi, protams, ka globālisti dara savus darbu, savus "Haarp" laiž, viss šis aukstums ir mākslīgi radīts," tiek stāstīts kādā "TikTok" video, taču Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrā (LVĢMC) portālam "Delfi" skaidroja, ka krasas gaisa temperatūras izmaiņas par vismaz 10 grādiem nedēļas vai īsākā laika periodā nav ikdienišķa parādība, bet arī nav sevišķi reta.

Video autore arī apgalvo, ka šādas temperatūras izmaiņas esot nepieciešamas, lai "bojātu iedzīvotāju veselību".

LVĢMC gan skaidroja, ka pēdējās nedēļas laikā Latvijā, ieplūstot arktiskajām gaisa masām no Atlantijas okeāna ziemeļu rajoniem, gaisa temperatūra strauji pazeminājās. Piecu dienu laikā diennakts vidējā gaisa temperatūra Latvijā pazeminājās par 10,5°C – no +3,5°C 17. februārī līdz -7,0°C 22. februārī.

Krasas gaisa temperatūras izmaiņas par vismaz 10°C nedēļas vai īsāka perioda laikā nav ikdienišķa parādība, bet arī nav sevišķi reti, norādīja meteorologi. Aplūkojot datus kopš 1961. gada, var secināt, ka katru gadu ir bijuši vismaz pāris gadījumi, kad nedēļas laikā vidējā gaisa temperatūra Latvijā ir palielinājusies vai pazeminājusies par 10°C, un šāda parādība novērota lielākoties ziemā.

Aplūkotajā laika periodā 14 reizes gaisa temperatūras izmaiņas ir bijušas divreiz straujākas jeb par vismaz 20°C nedēļas laikā, turklāt no šiem 14 gadījumiem lielākā daļa (deviņi gadījumi) bija novēroti līdz 1990. gadam. Savukārt viskrasākās vidējās gaisa temperatūras izmaiņas bija 2006. gada janvārī, kad vidējā gaisa temperatūra Latvijā pazeminājās no +1,5°C 13. janvārī līdz -24,7°C 20. janvārī – par 26,2°C nedēļas laikā.

Arī pēdējo pāris gadu laikā ir bijuši vairāki līdzīgi gadījumi, piemēram, pērn novembra vidū astoņu dienu laikā gaisa temperatūra pazeminājās par 15,7°C. Ja 12. novembrī tika atkārtots vēlāko +15°C rekords, tad 17. novembrī Latvijā iestājās meteoroloģiskā ziema. Bet 2021. gada februārī gaisa temperatūra septiņu dienu laikā paaugstinājās pat par 20,7°C – no -14,5°C 18. februārī līdz +6,2°C 25. februārī.

Publiski pieejamā informācija liecina, ka "HAARP" ir augstfrekvences aktīvās polārblāzmu pētniecības programma, ar kuras palīdzību tiek pētīta Zemes jonosfēra.

Jāpiebilst, ka sazvērestības teorijas par "HAARP" ir diezgan ierastas konspirācijas teoriju cienītāju vidū. Piemēram, "NBC" vēsta, ka pēdējos gados izplatītas teorijas, ka ar "HAARP" palīdzību tiekot ietekmēti laika apstākļi vai pat cilvēku rīcība.

Jāatzīmē, ka neviena no šīm teorijām līdz šim nav apstiprinājusies.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!