Foto: F64

Vakcīnas joprojām ir temats, par kuru internetā pieejams ne mazums dezinformācijas. Visbiežāk potes kļūdaini saista ar dažādu kaišu izraisīšanu un sazvērestībām par medikamentu ražotājiem. Pagājušajā nedēļā kādā no Latvijā populārām vakcīnu pretinieku "Telegram" grupām izskanēja apgalvojums, ka pie encefalīta varot tikt injicējot "TicoVac" poti. Portāls "Delfi" skaidro, ka tie ir meli.

Aizvadītajā nedēļā šāds apgalvojums tika publicēts kādā no Latvijā populārām "Telegram" grupām. Tajā lielākoties tiek apspriestas dažādas vakcīnas un grupā apvienojušies teju 4000 dalībnieku. Lai arī viena no apspriestākajām joprojām ir pote pret Covid-19, ļaudis izplata melus arī par citām vakcīnām. Šajā reizē apgalvots, ka "TicoVac" vakcīna izraisa smagu ērču encefalītu. Tomēr tā nav taisnība.

Kopumā pasaulē ir reģistrētas piecas vakcīnas pret ērču encefalītu. Latvijā tiek lietotas divas – Vācijā ražotā "Encepur" un Austrijā ražotā "TicoVac". Maldinošās publikācijas autors runā tieši par otro.

"Šī ir nedzīva vakcīna. To sastāvā kā antigēns ir vai nu nogalināts pilns vīruss vai daļiņa no vīrusa uzbūves – kādi receptori, proteīni. Nedzīvā vakcīnā baktērija ir nogalināta, tātad tai nav iespēja ne vairoties, ne inficēt organismu," tā portālam "Delfi" skaidro infektoloģe, Imunizācijas valsts padomes vadītāja Dace Zavadska.

Turklāt "TicoVac" vakcīna tiek lietota jau gandrīz 50 gadu. Par to ir zināms teju viss un veikta ne tikai klīniskā izpēte, bet arī ceturtās fāzes pētījumi, kuros parasti piedalās vislielākais dalībnieku skaits un tie notiek jau pēc zāļu reģistrācijas un palaišanas apritē. Zavadska uzsver, ka jebkurā pētījumā tiek atkārtoti pārbaudīta arī zāļu drošība.

"Vakcīnas kopumā nerada encefalītu vai centrālās nervu sistēmas saslimšanas. "TicoVac" ir droša, tās efektivitāte ir pierādīta," uzsver infektoloģe.

Tātad vakcīnskeptiķu grupā publicētajā ierakstā ietverta melīga informācija, lai sekotājos radītu šaubas par mūsdienu medicīnas drošību. "TicoVac" Latvijā lieto jau kopš neatkarības atgūšanas. Bērniem līdz 18 gadu vecumam tā pieejama bez maksas, taču pieaugušajiem jāsedz pilna maksa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!