Foto: AFP/Scanpix/LETA

Krievijas kara Ukrainā laikā dezinformācija izplatās ļoti dažādos veidos – tiek izmantoti, šķiet, visi pieejamie līdzekļi, lai iebiedētu un maldinātu pretinieku. Tā, piemēram, pēdējos mēnešos ukraiņu diplomāti saņem draudu un sprāgstvielas saturošas vēstules. Kā zināms, Madridē novembra beigās vēstuļbumbas sprādzienā ievainots kāds Ukrainas vēstniecības darbinieks. Vēstules Krievijas puse izmanto arī, lai maldinātu. Tā nesen ziņojumus saņēma vairāki Vācijas iedzīvotāji. Vēstules pienāca it kā no Ukrainas Ģenerālkonsulāta Diseldorfā, aicinot vāciešus pievienoties Ukrainas Starptautiskajam leģionam. Taču vēstules ir viltotas.

Vācijas pilsoņi novembrī saņēmuši vēstules Ukrainas Ģenerālkonsulāta Diseldorfā vārdā. Vēstulēs piedāvāts par atlīdzību pievienoties Ukrainas Starptautiskajam leģionam un piedalīties valsts aizstāvēšanā. Vēstules it kā parakstījusi ģenerālkonsule Irina Šuma un uz tām uzdrukāts Ukrainas ģerbonis. Taču nesen Ukrainas Ārlietu ministrijas pārstāvis Oļegs Nikoļenko publiski savā "Facebook" profilā paziņoja, ka šīs vēstules ir viltotas un neviena Ukrainas diplomātiskā iestāde tādas nav nosūtījusi.

Ukrainas ārzemnieku leģionu prezidents Volodimirs Zelenskis izveidoja neilgi pēc Krievijas plašā iebrukuma Ukrainas teritorijā šī gada februāra beigās. Šobrīd tas sastāv no vairākiem desmitiem tūkstošu brīvprātīgo ārzemnieku, kuri devušies aizstāvēt Ukrainu no iebrucēja. Šajā leģionā karo arī Latvijas valstspiederīgie. Šajā leģionā ļaudis piesakās brīvprātīgi un Ukraina neizsūta personīgus uzaicinājumus iestāties, piesolot atlīdzību.

Nikoļenko skaidroja, ka šīs viltotās vēstules ir daļa no ienaidnieka dezinformācijas kampaņas, kuras mērķis ir nomelnot ukraiņu diplomātiskās iestādes un to darbiniekus, kā arī samazināt atbalstu Ukrainai Vācijas iedzīvotāju vidū. Par notikušo ir ziņots Vācijas policijā.

Ir notikuši vairāki mēģinājumi diskreditēt, iebiedēt, arī apdraudēt Ukrainas diplomātus. Ārlietu ministrs Dmitro Kuleba 7. decembrī publiski ziņoja, ka nesen draudus saņēmušas 31 Ukrainas diplomātiskā iestāde vairākās pasaules valstīs. Kā ziņots, Madridē novembra beigās vēstuļbumbas sprādzienā ievainots kāds Ukrainas vēstniecības darbinieks. Vēstniecība todien saņēmusi aploksni, kura pārbaudes laikā eksplodēja darbinieka rokās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!