601 zirgspēka jauda, 795 ņūtonmetru griezes moments un dinamika, kura neliktu sarkt pat īsteniem sportiniekiem. Šim komfortablajam sedanam, lai sasniegtu 100 km/h lielu ātrumu, ir nepieciešamas vien 3,8 sekundes, un tā maksimālais ātrums ir elektroniski ierobežots pie 230 km/h atzīmes.

Jautāsiet – kāds dzinējs ir zem tā motorpārsega? V8 vai V6 ar turbīnu? Cik liels ir tā degvielas patēriņš, kādi ir CO2 izmeši... Nekāda benzīna! Šis ir "BMW i5 M60 xDrive" – lai arī simtprocentīgi elektrisks, tajā rit 100% autentiskas BMW asinis.

Studijas "RJ76 Films" raidījuma "Tavs Auto TV" viešņa šoreiz ir uzņēmēja Baiba Zūzena – cilvēks ar apņēmību, motivāciju un vadības prasmēm, ko iemācījusies izmantot savas izaugsmes un sabiedrības pārmaiņu labā. Vairāk nekā 10 gadus Baiba vadījusi TV3 mediju grupu, bet nu jau nepilnus trīs gadus ir "Komercizglītības centra" vadītāja, iedrošinot un palīdzot uzņēmējiem realizēt savas ieceres.

Vizuāli "BMW i5" ir gandrīz vai dvīnis savam "iekšdedzes brālim" – 5. sērijas BMW. Neapšaubāmi šī ir bijusi viena no visu laiku visnozīmīgākajām modeļu sērijām bavāriešu spēkratu listē. Kopš savas debijas 1972. gadā līdz mūsdienām – modeļa astoņās paaudzēs – ir pārdoti krietni vairāk nekā pieci miljoni BMW 5. sērijas automobiļu.

Ja salīdzina ar tā priekštečiem, jaunais "piecītis" neatkarīgi no dzinēja veida ir pamatīgi paaudzies. Tā garums tagad ir virs pieciem metriem (klāt nākuši 10 cm) un platums 1,9 metru platums ir pieaugums par 32 milimetriem. Lai uzlabotu auto aerodinamiku, durvju rokturi ir iegremdēti virsbūves paneļos, auto ir kļuvis vizuāli robustāks, ar izteiktākām (asākām) virsbūves dizaina līnijām. Arī tā pamatlukturos vairs neatrodas agrākos laikos tik populārās apaļās "eņģeļu acis", tagat tās kļuvušas škautņainākas.

"BMW i5" salons ir atbilstošs digitālajam laikmetam: divi milzīgi ekrāni – 12,3 un 14,9 collas – lielākā daļa funkciju ir aktivizējamas ekrānā vai ar "iDrive" vadības sviru. Fizisku pogu un slēdžu skaits ir samazināts līdz minimumam.

Vēl viens jauns elements ir papildu BMW interaktīvā josla – izgaismotais funkcionālais bloks ar skārienjutīgiem vadības paneļiem visā instrumentu paneļa platumā, kurā integrēti dažādi slēdži un kas maina krāsu atkarībā no izvēlētā braukšanas režīma. Interesants risinājums arī gaisa ventilācijas lūkām, kas ir faktiski paslēptas no acīm.

Ja runājam par tehniku – elektriskais "BMW i5" pārdošanā ir pieejams divās versijās. Jaudīgākā no tām ir "i5 M60 xDrive": šī modifikācija ir aprīkota ar diviem elektromotoriem, kuru kopējā jauda ir 601 ZS un kuri nodrošina arī visu riteņu piedziņu.

Bāzes izpildījumā "BMW i5" ir klasiskā riteņu piedziņa un viens motors ar 340 ZS jaudu. Šajā versijā "i5" starta cena ir 75 tūkstoši eiro. Ar pilnu uzlādi "i5" spēj veikt no 455 līdz pat 516 km.

Ātrajās uzlādes stacijās, kuru nu jau arī Latvijā nav mazums, "i5" akumulatoru no 10 līdz 80 procentiem uzlādēt ir iespējams 30 minūtēs (maksimālā jauda, ko spēj paņemt pretī šī auto baterijas, ir 205 kW).

Turklāt, arī atrodoties kustībā, akumulatora līmenis tiek patstāvīgi papildīnāts. Tiklīdz autovadītājs sāk bremzēšanu, visa procesā radītā kinētiskā enerģija tiek pārvērsta elektroenerģijā. Šādi tiek lādēts akumulators un palielināta "BMW i5" sniedzamība.

Pēc šī brauciena "Tavs Auto TV" izsaka apbrīnu, kādas iespējas šāda līmeņa sportisku auto ražotājiem ir pavērusi elektro ēra, nodrošinot reibinošus dinamikas rādītājus un vienlaikus saglabājot neticami zemas kilometra izmaksas auto ekspluatācijas periodā.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!