Foto: Kadrs no video

Beidzamajos gados gan lietotu, gan jaunu automobiļu tirgus ir piedzīvojis pamatīgas pārmaiņas: auto rezerves daļu un komponenšu deficīts, piegāžu kavēšanās, kovids un karš tepat netālu mūsu reģionā ir atstājis jūtamu iespaidu uz jaunu auto cenām, līdz ar to arī debesīs paraujot lietotu spēkratu vērtību.

Bet vai ir kas mainījies? Un kā ir pašlaik? "Šobrīd tirgus ir nostabilizējies, un cenas ir nedaudz pagājušas uz leju. Kā piemēru varu minēt 2018. gada "Audi A4" universāli ar divlitru dīzeļdzinēju, kas vēl nesen lietoto auto tirgū maksāja 21 tūkstoti eiro, bet tagad ir nopērkams jau pie 19 tūkstošiem eiro," norāda Kārlis Ščerbiņins, "Auto Blitz" automobiļu tirdzniecības konsultants.

"Tirgū cenas ir paslīdējušas uz leju, jo kovids ir beidzies, un piegāžu ķēdes ir atjaunojušās agrākajā līmenī, līdz ar to autobraucējiem nav problēmu dabūt arī jaunus automobiļus. Tas noņēmis spriedzi no lietoto automašīnu tirgus, kurā pēdējos pāris gadus pieprasījumu veidoja arī tie, kuri citkārt pirktu jaunu mašīnu. Situācijas stabilizēšanās normālajās sliedēs arī izskaidro cenu kritumu otrreizējā tirgū," skaidro Ščerbiņins.

"Tirgus šobrīd ir pārsātināts tieši ar "Volkswagen" grupas automobiļiem – "Audi", SEAT, "Škoda" un "Volkswagen". Un šo marku automobiļiem cenas ir mainījušās visbūtiskāk," norāda lietoto auto tirdzniecības konsultants.

Atkusnis lietoto automobiļu tirgū liek sarosīties arī krāpniekiem, tādēļ potenciālajiem pircējiem īpaša uzmanība ir jāpievērš pārdošanā nonākušā automobiļa izcelsmei, servisa vēsturei un citiem parametriem, lai nenopirktu "kaķi maisā".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!