Foto: Publicitātes foto

Lietus, dubļi, ledus un migla. Kad jāglābj pacienta dzīvība, katrs šķērslis ir pārvarams, norāda Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests, publicējot fotogrāfijas, ar kādiem sarežģījumiem un šķēršļiem nākas saskarties uz izsaukumiem braucošajām mediķu brigādēm.

Kā redzams fotogrāfijās, īpaši dodoties uz izsaukumiem lauku apvidū, agrā pavasara apstākļos mediķu ekipāžām nākas saskarties ar pamatīgiem dubļiem, kuros “ātrās palīdzības” mikroautobuss mēdz iestrēgt. Tādos gadījumos šoferis ķeras pēc lāpstas un rok ārā iestigušo spēkratu. Ja tas neizdodas, tad palīgos nāk Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests. Nereti mediķiem atlikušais ceļš līdz pacientam ir jāmēro kājām, kad katra minūte pacienta dzīvības glābšanā ir no svara.

Atkusnī, kad uz ceļiem nonāk liels ūdens daudzums, uz autoceļiem ar grants segumu iestājas šķīdonis – pārmitrināts grants segums zaudē nestspēju un braukšanas apstākļi pasliktinās.

Kā ik gadu, šķīdoņa laikā autovadītājiem un pārvadātājiem jārēķinās, ka ceļi var būt grūtāk izbraucami, kā arī tiek ieviesti transportlīdzekļu masas 10 tonnu ierobežojumi. Patlaban ierobežojumi ir jau vairāk nekā 460 valsts autoceļu posmos ar grants segumu: Kurzemē 147 posmos, Latgalē – 144, Kurzemē – 122, informē “Latvijas Valsts ceļi” (LVC). Bez ierobežojumiem šķīdonī atļauts braukt operatīvajam un sabiedriskajam transportam, svaigpiena pārvadātājiem, kā arī transportam, kas izved kritušus lopus.

Grants autoceļu uzturēšanas darbus šķīdoņa laikā nav iespējams veikt – uzbraucot ar smago tehniku uz pārmitrināta, nestspēju zaudējuša ceļa, tas tiks sabojāts vēl vairāk. Uzlabot grants ceļa stāvokli var tikai tad, kad tas ir apžuvis.

Pamanot, ka kāds ceļa posms ir zaudējis nestspēju, aicina informēt par to LVC  zvanot uz diennakts informatīvo tālruni 80005555.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!