Foto: Shutterstock

Lai arī gadu gaitā lietoto auto tirgus ir kļuvis caurspīdīgāks, joprojām ir daudz darāmā situācijas uzlabošanai. Pēc "carVertical" datiem, ievērojamākā "attinuma" tituls 2023. gadā pienākas kādam "Volvo V70" automobilim – tā nobraukums ir samazināts par 450 tūkstošiem kilometru. Atliek vien minēt, kāds ir šīs automašīnas patiesais nobraukums.

Puse "carVertical" platformā pārbaudīto BMW markas automašīnu ir iepriekš bojātas. Šie spēkrati ir arī populāri arī zagļu acīs, ieņemot 17,7% īpatsvaru no zagtajām automašīnām.

2023. gadā 7,5% platformā pārbaudīto transportlīdzekļu bija "attīts" nobraukums, kopsummā pārsniedzot vairāk nekā1 7,7 miljardus kilometru. 2023. gada populārākā auto titulu ieguva "Volkswagen Golf", apsteidzot iepriekšējo līderi – BMW 3. sēriju.

BMW markas auto biežāk iekļūst avārijās

2023. gadā "carVertical" fiksēti 1,78 miljoni bojājumu gadījumu, kas ir ievērojams kāpums no pagājušogad novērotajiem 1,4 miljoniem sadursmju. Augstākās remontu vērtības tituls pienākas kādam "Lamborghini Huracan" spēkratam, kura remonts izmaksā aptuveni 250 tūkstošus eiro.

Kopumā pētījumā apkopoto transportlīdzekļu bojājumu vērtība pārsniedz 4,4 miljardus eiro. 2022. gadā šī vērtība bija 5,1 miljards eiro.

Foto: Publicitātes attēli

No platformā pārbaudītajiem auto BMW markas spēkrati ir ar visvairāk bojājumiem – 48,4% gadījumos ir ieraksti par negadījumiem. "Audi" (43,9%), "Škoda" (43,7%), "Dacia" (43,5%) un "Lexus" (42,4%) neko tālu neatpaliek. Vidēji 39,3% vēstures atskaišu platformā pārbaudīto lietoto spēkratu ir iepriekš bojāti. Attiecīgi iespējamība iegādāties auto ar apšaubāmu pagātni ir visai augsta.

Luksusa klases vācu auto ir biežākais zagļu mērķis

Pagājušogad "carVertical" platformā pamanīti daudzi zagti transportlīdzekļi. Taču patiesais zādzību skaits Eiropā var būt krietni augstāks, jo liela daļa lietoto spēkratu nemaz nenonāk tirdzniecībā. Vairumā gadījumu spēkratus izjauc detaļās, lai tās pārdotu.

Zagļu skatījumā BMW ir iekārojamākie auto. 17,7% no visiem zagtajiem transportlīdzekļiem, kas atklāti "carVertical" ir bijuši tieši šī vācu ražotāja veidoti. "Mercedes-Benz" (15,3%) un "Audi" (12%) marku modeļi arī piesaista zagļu uzmanību, liekot domāt, ka luksusa spēkratu īpašniekiem būtu vairāk jāuzmanās. Zagtāko auto pirmajā pieciniekā iekļuvuši arī "Ford" (6,1%) un "Volkswagen" (5,4%) automašīnu markas.

Lielākā daļa zagto auto ražoti no 2016. līdz 2019. gadam, ņemot vērā ka 5-7 gadu veci spēkrati lietoto auto tirdzniecībā ir iekārojamāki. Vairums zagto auto ir ražoti 2016. gadā – 12,4%.

Katrs 13. auto ir "attīts"

No visiem 2023. gadā "carVertical" pārbaudītajiem transportlīdzekļiem 7,5% bija ar "attītu" jeb viltotu nobraukumu. Tas nozīmē, ka ik 13. automobilis tirdzniecībā ir ar manipulētu odometra rādījumu, kā dēļ pircēji par šādiem spēkratiem pārmaksā. Kopumā platformā fiksēti 7,7 miljardi "attīti" kilometri, kas ir nedaudz vairāk nekā 2022. gadā – 7,4 miljardi.

Ievērojamākā "attinuma" tituls 2023. gadā pienākas kādam "Volvo V70" automobilim – tā nobraukums ir samazināts par 450 tūkstošiem kilometru. Atliek vien minēt, kāds ir šīs automašīnas patiesais nobraukums. Taču neviens spēkrats nepārspēj kādu "Toyota RAV4" ar 993 tūkstošiem kilometru lielu odometra rādījumu.

Daļa transportlīdzekļu marku ir pakļautas lielākam nobraukuma krāpniecības riskam. 14,3% "Opel" automašīnu ir ar viltotu nobraukumu, tālāk sarakstā seko "Jeep" (12,8%), "Land Rover" (11,4%), "Lexus" (10,8%) un "Porsche" (10,5 %).

Nobraukuma viltošana biežāk tiek praktizēta vecākām automašīnām. 13,8% automobiļu, kas ražoti 1995. gadā, ir "attīts" nobraukums, tādēļ šis ir viens no riskantākajiem auto ražošanas gadiem. Nobraukuma krāpniecība ir plaši izplatīta arī modeļiem, kas ražoti no 2012. līdz 2016. gadam – šiem spēkratiem "attīšanas" īpatsvars ir ap 11%. Jaunāku auto odometra datiem iespējams piekļūt ar speciāli pielāgotiem, digitāliem rīkiem, tādēļ nav nepieciešama mehāniska iejaukšanās ierīces darbībā.

"VW Golf" – 2023. gada visbiežāk pārbaudītais auto

Platformas lietotāju skatījumā iemīļotākie transportlīdzekļi ir BMW markas automašīnas – 14,7%. Attiecīgi katru septīto auto, kas pārbaudīts "carVertical", ir ražojis BMW koncerns. VW (14,3%), "Audi" (11,9%), "Mercedes-Benz" (8,4%) un "Ford" (5%) arī ierindojas populārāko automašīnu saraksta augšgalā.

2023. gada pats iekārojamākais modelis "carVertical" platformā bija "VW Golf", kuru vēstures atskaišu īpatsvars sastāda 4,91%. BMW 3. sērijas (4,89%), "VW Passat" (3,8%), BMW 5. sērijas (3,7%) un "Audi A4" (3,5%) modeļi arī bija auto pircēju populāra izvēle.

Lai arī autovadītājiem ir dažāda gaume attiecībā uz spēkratu krāsu, tirgū dominē trīs toņi – melns (29,6%), pelēks (26,6%) un balts (18,8%). Neparastākas krāsas (piemēram, zaļa, violeta vai dzeltena) nepārsniedz 1% spēkratu.

Pētījuma gaitā apkopota un analizēta informācija no 26 valstīm – Apvienotās Karalistes, ASV, Vācijas, Francijas, Spānijas, Itālijas, Beļģijas, Ungārijas, Rumānijas, Lietuvas, Latvijas, Igaunijas, Slovākijas, Slovēnijas, Horvātijas, Ukrainas, Čehijas, Polijas, Bulgārijas, Serbijas, Zviedrijas, Šveices, Dānijas, Somijas, Austrālijas un Meksikas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!