Foto: Shutterstock

Kopš stājušies spēkā likuma grozījumi par dalību ceļu satiksmē ar Krievijā reģistrētajiem transportlīdzekļiem Valsts policija ir konstatējusi tikai vienu šādu pārkāpumu, informēja Valsts policijā.

3. martā policija konstatēja satiksmē piedalāmies automašīnu VAZ jeb "Lada" ar Krievijas numurzīmi. Automašīna tika konfiscēta un pieņemts lēmums par soda piemērošanu.

Jau ziņots, ka Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) Transportlīdzekļu un to vadītāju reģistrā šogad līdz 14. februārim ir pārreģistrēti 25 transportlīdzekļi, kas iepriekš bija reģistrēti Krievijā.

CSDD norāda, ka Krievijā reģistrētu transportlīdzekļu reģistrācija Latvijā bija pieļaujama līdz 14. februārim, un no 15. februāra reģistrācija vairs nav atļauta.

Tādējādi no 2023. gada novembra vidus, kad spēkā stājās grozījumi Ceļu satiksmes likumā, kas paredz liegt Latvijā uzturēties Krievijā reģistrētiem transportlīdzekļiem, līdz 14. februārim, Latvijā pārreģistrēti kopumā 46 transportlīdzekļi.

Jau ziņots, ka 2023. gada novembra vidū Saeima galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Ceļu satiksmes likumā, kas paredz liegt Latvijā uzturēties Krievijā reģistrētiem transportlīdzekļiem. Grozījumi likumā stājās spēkā 2023. gada 15. novembrī.

Likums nosaka, ka Krievijā reģistrēto transportlīdzekļu īpašniekam bija jāreģistrē transportlīdzeklis vai jāizved tas no Latvijas ne vēlāk kā līdz 2024. gada 14. februārim. Vienlaikus Krievijā reģistrēto transportlīdzekļu izmantošana ceļu satiksmē Latvijā ir pieļaujama, ja persona Latvijas teritoriju šķērsos tranzītā, taču Krievijā reģistrētais transportlīdzeklis var šķērsot Latvijas teritoriju tranzītā tikai vienu reizi.

Gadījumā, ja transportlīdzeklis netiks reģistrēts Latvijā vai tas neizbrauks no Latvijas un ja tiks konstatēta tā neatļauta izmantošana ceļu satiksmē, transportlīdzekli konfiscēs. Plānots, ka konfiscētos transportlīdzekļus nodos Ukrainai, tādējādi sniedzot atbalstu Ukrainai cīņā ar agresorvalsti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!