Cik ilgs laiks ir nepieciešams, lai saprastu, vai auto ir slikts vai labs? Un cik lielā mērā šis vērtējums būs balstīts uz iepriekšējās pieredzes stāstiem, stereotipiem, emocijām – vai arī tehnisko datu un dažādu testu padziļinātas izpētes? Šoreiz studijas "RJ76 Films" raidījums "Tavs Auto TV" noskaidros, kā auto vērtēšanu varētu iespaidot pilnīga distancēšanās no tā piederības konkrētam zīmolam.

Raidījuma rīcībā ir kāds līdz šim Latvijā vēl neredzēts auto. To izmēģināt tika aicināts radio dīdžejs un kvēls autoceļotājs Egons Reiters. Lai maksimāli koncentrētos uz šī auto tehniskajiem dotumiem un gaitas komfortu, Egonu automobilī iesēdināja ar aizsietām acīm un līdz pat brauciena beigām neatklāja viņam šī auto nosaukumu.

Testa objekts ir Ķīnas autoražotāja "Great Wall Motors" (GWM) elektromobilis "GWM Ora 03", kas ar vienu uzlādi spēj veikt līdz pat 420 km garu distanci. Raugoties uz tā priekšdaļu, gar acīm paņirb "Porsche" raksturīgie vaibsti –, un nav jau arī nekāds brīnums, jo šī retro futuristiskā auto dizainu ir zīmējis neviens cits kā Emanuels Derta, kurš piecus gadus (2011-2016) strādāja par eksterjera dizaineri tieši "Porsche".

Kas tad īsti ir "Great Wall Motors"? Šī privātā kompānija ir dibināta 1984. gadā, un šobrīd tā ir viena no lielākajām auto ražotnēm Ķīnā. 2023. gadā tā klientiem piegādāja 1,5 miljonus automobiļu. GWM nodarbojas arī ar elektroautomobiļu akumulatoru ražošanu, un tās paspārnē esošā "SVOLT Battery" piegādā akumulatorus arī "Stellantis" grupai, kurā ietilpst tādi zīmoli kā "Alfa Romeo", "Citroen", "Fiat", "Jeep", "Peugeot", "Opel" un "Maserati". Pērn GWM noslēdza sadarbības līgumu arī ar BMW un tieši GWM rūpnīcā Ķīnā tiek ražoti jaunie "Mini" elektromobiļi. GWM ir globāla kompānija, tās izstrādes un pētniecības centri atrodas visā pasaulē – ASV, Vācijā, Austrijā, Japānā, Dienvidkorejā un Indijā.

Kā jau zināt, ar auto iegādi nekas nebeidzas. Tieši tāpat kā lietotiem auto, arī jauniem ir vajadzīga gan apkope, gan remonts, tādēļ ir ļoti svarīgi zināt, no kā pērkat auto. GWM importētājs Skandināvijā un Baltijā ir kompānija "International Motors Nordic", savukārt Latvijā šo automobiļu izplatīšana ir uzticēta "Īle Auto" un "AD REM Auto", ko jau ilgu laiku pazīstams kā oficiālais "Subaru" pārstāvi Latvijā. GWM rezerves daļu galvenā noliktava mūsu reģionam atrodas Zviedrijā – dīleru centriem vajadzīgās detaļas tiekot piegādātas diennakts laikā.

Protams, šobrīd pieredzes trūkuma dēļ nav nezināms, cik tas ir izturīgs ekspluatācijā un kā tas izskatīsies, teiksim, pēc gadiem diviem pa Latvijas ceļiem. Šī automobiļa ražotāja garantija ir pieci gadi bez nobraukto kilometru ierobežojumiem, bet apkopes tam nepieciešamas reizi divos gados.

Raugoties tehniskajos datos un cenu lapās, šis ir gana interesants auto. "GWM Ora 03" ir pieejama ar diva tilpuma baterijām 48 kWh (sniedzamība līdz 310 km) un 63 kWh (līdz 420 km). Neatkarīgi no akumulatora izmēra visas "Ora 03" tiek aprīkotas ar 126 kW (171 ZS) jaudīgu elketromotoru, kā griezes moments ir 250 Nm. Šobrīd automobiļa cena ir 24 995 eiro, kas nozīmē, ja to pērk kā privātpersona, var saņemt vēl valsts atbalstu 4500 eiro tā iegādei, un rezultātā tā cena ir vien 20 tūkstoši eiro.

GWM plāni Latvijā un Baltijā ir visnotaļ nopietni – līdz gada beigām GWM piedāvājuma klāstu papildinās vēl trīs jauni modeļi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!