Foto: Shutterstock

Kopš elektromobiļu parādīšanās viens no delikātākajiem jautājumiem to vadītājiem ir attālums, ko viņi var nobraukt ar pilnu akumulatora uzlādi. Īpaši tāpēc, ka jau tā samērā nelielo sasniedzamo kilometru skaitu papildus varētu samazināt dažādi faktori: no ceļu satiksmes situācijas līdz gaisa temperatūras svārstībām. Tomēr pēdējo desmit gadu laikā elektromobiļu veiktspēja ir krietni uzlabojies, tāpēc šīs bažas arvien vairāk aizbīdās uz otro vai trešo vietu. Pēc speciālistu domām, to nosaka gan infrastruktūras attīstība, gan pašu elektromobiļu tehniskais progress.

Sniedzamība līdz 700 km

Elektromobiļu sniedzamības diapazona iespējas labi ilustrē tirgus pionieri, piemēram, pirmās paaudzes "Nissan Leaf". Debijas laikā – 2010. gadā – šis modelis ar pilnu uzlādi varēja nobraukt līdz 117 km, bet ar "Leaf" jaunāko versiju bez atkārtotas uzlādes var nobraukt pat 364 km distanci. Tomēr pat tas nebūt nav mūsdienu elektroauto limits.

Pagājušā gada rudenī autoindustrijā uzmanību piesaistīja Francijas ražotāja "Peugeot" jaunais elektromobilis "e-3008". Drīz tas nonāks arī Baltijas tirgū – to uz jaunās platformas "STLA Medium" ražo autobūves gigants "Stellantis". Šis kompaktais elektriskais SUV, kas aprīkots ar 98 kWh akumulatoru, ar pilnu uzlādi var nobraukt pat 700 km.

Bāzes versijā tam ir 230 zirgspēku jaudīgs elektromotors, bet tiem, kuri vēlas vairāk, ražotājs piedāvās versiju ar diviem dzinējiem, kas attīsta 320 ZS, un pilnpiedziņas sistēmu. Tiesa, tad samazināsies attālums, ko ar pilnu uzlādi sasniedz elektromobilis, bet tas joprojām būs iespaidīgs – 525 km.

Foto: Publicitātes foto

Šie skaitļi ļauj frančiem nostāties kompakto elektrisko krosoveru virsotnē. Piemēram, elektromobiļu tirgus veterāna "Tesla" piedāvātais "Model Y" atkarībā no versijas var nobraukt līdz 600 km. Nesen debijas piedzīvojušajiem "Renault Scenic E-Tech" un "Volvo EX40" elektriskajiem krosoveriem sniedzamība ir attiecīgi līdz 625 km un 573 km. Un autobraucējiem svarīgākais ir tas, ka šādi parametri paver pilnīgi citas iespējas.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!