Foto: Publicitātes foto

Viena no elektromobiļu priekšrocībām ir tā, ka to motori rada gandrīz nekādu troksni, ļaujot baudīt klusumu braukšanas laikā. Tomēr reizē tas ir arī mīnuss – tas var būt bīstami, jo gājēji šāda automobiļa tuvošanos nedzird, kā arī klusums akcentē citas skaņas, mazinot daļu no braukšanas emocionālajiem aspektiem. Iepriekš par automobiļa skanējumu rūpējās motoru inženieri, bet tagad savas spējas autobūvē demonstrē arī mūzikas komponisti. Kā mainās skaņas un vai tās patiešām ir nepieciešamas elektromobilī?

Klusie elektromobiļi sāk radīt troksni

Cilvēkiem, kuri elektromobiļus izmēģina pirmo reizi, bieži vien ir grūti noticēt, cik klusi bez jebkādas piepūles tie spēj strauji paātrināties. Sākotnējā pieredze patiešām ir pārsteidzoša, bet vēlāk tā var kļūt mulsinoša – trūkst vadītāja galvenā mijiedarbības aspekta, kas veicina dziļāku izpratni par transportlīdzekļa dinamiku.

Labā ziņa ir tā, ka mūsdienu elektromobiļi var arī nebūt pilnīgi klusi. Skaņas, kas pastiprina dinamikas sajūtu, pamazām nonāk arī elektriskajos modeļos. Tikai tās ir dažādas.

Daži, piemēram, "Porsche" vai "Mercedes-Benz", ar skaņu atdarina kosmosa kuģus, BMW nolīga slavenu kinofilmu komponistu Hansu Cimmeru, lai radītu skaņas celiņu saviem elektromobiļiem, bet "Hyundai" sportiskais "Ioniq 5 N" elektromobilis ļauj izvēlēties ne tikai futūristiskas skaņas, bet arī iekšdedzes motora dūkoņu ar imitētiem izpūtēja šāvieniem, kad tiek atlaists akselerators.

Elektromobiļi var būt klusi, bet, ja vēlaties, tie var radīt troksni un tādējādi vairot braukšanas emocijas. Taču tāda pilnīgi klusa elektromobiļa tirgū nav.

Skaņa ir obligāta drošībai

"Elektroautomobiļiem ir jārada skaņa, īpaši braucot atpakaļgaitā vai lēnām virzoties uz priekšu, lai gājēji tos dzirdētu. Lēni braucot, tie klusi slīd pa asfaltu, kas pārpildītās vietās var izrādīties bīstami," skaidro "Autop

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!