Jaunais jeb, precīzāk sakot, atjauninātais "Porsche Taycan", lai arī vizuāli pirmajā randiņā nešķiet diez cik mainījies, patiesībā ir piedzīvojis pamatīgas pārvērtības. Jauni, efektīvāki motori ar jaudu no 408 līdz pat galvu reibinošiem 1035 zirgspēkiem. Adaptīvā piekare, kas novērš auto svārstīšanos pagriezienos, un pilnveidota auto uzlādes sistēma ir tikai daži uzlabojumi, kas atšķir šo skaistuli no tā priekšgājēja.

Braucienā ar modernizēto "Taycan" studijas "RJ76 Films" raidījumam "Tavs Auto TV" piebiedrojusies uzņēmēja Egila Gailuma, kura ļoti labi pārzina auto koplietošanas biznesu. Pašlaik viņa vada uzņēmumu "OX Drive", kas piedāvā nomai "Tesla" un "Audi" elektroautomobiļus Latvijā. Agrāk Egija vadījusi uzņēmumu "CityBee Latvia", kā arī tikusi iekļauta "Forbes Latvija" veiksmīgāko uzņēmēju "30 līdz 30" sarakstā.

Vizuāli mainīt jau tā pievilcīgo "Porsche Taycan" tēlu, kurš, starp citu, ir ieguvis arī prestižo "Red Dot Design Award" balvu, vismaz pagaidām neviens nav uzskatījis par vajadzīgu. "Taycan" debitēja vien 2019. gadā, un tas nozīmē, ka Latvijas tirgū tas ir pieejams nedaudz ilgāk par trim gadiem. Kopumā šajā periodā mūsu valstī pārdoti ap 150 "Taycan" un "premium" elektrisko automobiļu segmentā šis ir viens no pieprasītākajiem modeļiem.

Protams, uzlabotais "Taycan" ir ticis pie jauniem dizaina elementiem, jaudīgiem "HD Matrix" lukturiem, jaunām virsbūves krāsām un riteņu disku dizainiem.

Papildaprīkojumā "Taycan" ir pieejama viena jautra poga! Tā iedarbina "push-to-pass" funkciju, kas iekļauta "Sport Chrono" pakotnē. To nospiežot, uz 10 sekundēm tiek piedāvāta elektromotora papildu jauda, lai veiktu, piemēram, apdzīšanas manevru. Jaudas pieaugums atkarībā no versijas ir līdz pat 70 kW (95 ZS).

Tiem, kuri saka, ka ar elektroauto nevar aizbraukt līdz Kurzemes jūrmalai vai Latvijas austrumu robežai, "Taycan" varētu atvērt acis. Pēc WLTP datiem, šis auto ar vienu uzlādi spēj veikt 678 km, tā ka droši var ar to doties kaut vai no Daugavpils uz Liepāju. Un pie jaudīga lādētāja tā "spēka" rezerves iespējams atjaunot tikai 18 minūtēs. 800 voltu līdzstrāvas uzlādes stacijās to var lādēt ar jaudu līdz pat 320 kW.

Visi "Taycan" modeļi jau standarta aprīkojumā tiek komplektēti ar adaptīvo pneimatisko balstiekārtu. Savukārt par papildu samaksu ir iespējams iegādāties "Porsche Active Ride". Šī sistēma rūpējas par to, lai "Taycan" virsbūve neatkarīgi no braukšanas stila – strauji braucot līkumos vai bremzējot – paliktu nemainīgā horizontālā stāvoklī attiecībā pret ceļa virsmu. Šādos brīžos balstiekārta kompensē sānsveres.

Aizmugurējās riteņu ass piestūrēšana nozīmē, ka atkarībā no ātruma riteņi tiek pagriezti vai nu tādā pašā, vai pretējā virzienā kā priekšējie riteņi. Tas faktiski saīsina vai pagarina riteņu bāzi atkarībā no situācijas un attiecīgi samazina apgriešanās rādiusu vai paaugstina stabilitāti lielā ātrumā.

Interesanti, ka arī bremzējot "Taycan" lieki neizšķiež spēkus. Tam ir uzlabota rekuperācijas sistēma, kas ļauj darboties par 30% efektīvāk, nodrošinot uzlādes ātrumu bremzēšanas laikā no 290 līdz pat 400 kW. Piemēram, ja ar šo auto bremzētu no 200 km/h liela ātruma, apstāšanās laikā tiktu saražota enerģija, ar kuru iespējams nobraukt četrus kilometrus.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!