Kompānija "Ford" izstrādā jaunu automatizētu parkošanās tehnoloģiju, kas ļaus autovadītājam ar vienu pogas spiedienu novietot automobili stāvēšanai, atrodoties automobilī vai pat ārpus tā.

Šobrīd izveidots pilnībā aprīkotās parkošanās palīgsistēmas tehnoloģijas prototips, kas kontrolē stūri, transmisijas sviru un kustību uz priekšu un atpakaļ, tādējādi palīdzot novietot automobili stāvēšanai ar vienu pogas spiedienu.

"Ford Porwershift" transmisija spēj elektroniski kontrolēt transmisiju pārslēgšanu uz priekšu un atpakaļgaitā bez autovadītāja līdzdalības, savukārt aktīvā parkošanās palīgsistēma atrod atbilstoša izmēra vietu automobiļa novietošanai un aizved automobili līdz attiecīgajai vietai.

Pilnībā aprīkotā parkošanās palīgsistēma, izmantojot ultraskaņas sensorus, uztver piemērotas vietas automobiļa paralēlai noparkošanai. Pēc tam autovadītājs var aktivizēt sistēmu, izslēdzot transmisiju (pārslēdzot to neitrālā stāvoklī) ar pogas nospiedienu automobilī vai ārpus tā, izmantojot tālvadības pulti. Pēc tam sistēma pārņem stūres kontroli, kustības kontroli uz priekšu un atpakaļ, bremzēšanas un vadības kontroli, lai iebrauktu transportlīdzekli attiecīgajā stāvēšanas vietā.

Pilnībā aprīkotā parkošanās palīgsistēma uztver stāvvietas, braucot ātrumā līdz 30 km/h, un parkošanās laikā autovadītājam jātur nospiesta poga, kas ļauj jebkurā brīdī procesu pārtraukt vai uzņemties vadību pašam.

Tā kā "Ford" parkošanās sistēmas var novietot transportlīdzekļus stāvvietās, kas ir tikai par 20% garākas nekā pats transportlīdzeklis, lielā daļā transportlīdzekļu izmantota pilnībā aprīkotā parkošanās palīgsistēma varētu palīdzēt lietderīgi izmantot vietu transportlīdzekļu novietošanai, kas zaudēta neefektīvas parkošanās rezultātā.

"Ford" nesen demonstrēja "S-Max" konceptauto, kurā iekļautas vairākas nākamās paaudzes tehnoloģijas, tostarp uzlabota aktīvās parkošanās palīgsistēmas versija ar perpendikulārās parkošanas iespēju, ko nākotnē varētu izmantot arī pilnībā aprīkotajā parkošanās palīgsistēmā, lai palīdzētu autovadītājiem bez grūtībām iebraukt mazās stāvvietās un garāžās.

Ja video neizdodas noskatīties iegultā veidā, aplūkojiet to šeit!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!