Foto: DELFI

10. jūlijā Rīgā paziņoti Latvijā pirmo reizi organizētā konkursa "Latvijas Gada motocikls 2014" uzvarētāji. Galveno balvu un "gada motocikla" titulu saņēma "KTM" modelis "1190 Adventure".

Kopvērtējumā otro vietu ieguva "MV Agusta" modelis "Brutale 800 Dragster", bet trešo "BMW S 1000 R".

Tāpat nosaukti uzvarētāji apakškategorijās:

"Labākais tūrisma motocikls" - "BMW K1600GT"; "Labākais piedzīvojumu motocikls" - "BMW R1200GS Adventure"; "Labākais paaugstināta komforta motocikls" - "Honda CTX 1300"; "Labākais sporta motocikls" - "MV Agusta F4 1000"; "Labākais ielas motocikls" - "BMW S1000R"; "Interneta balsojuma simpātija" - "Suzuki V-Storm DL 1000".

Apbalvošanas ceremonijā tirdzniecības centrā "Mols" piedalījās konkursa žūrija, ko veido eksperti un žurnālisti, dīleru pārstāvji, satiksmes ministrs Anrijs Matīss, CSDD direktors Andris Lukstiņs, kā arī interesenti un garāmgājēji.

Galvenā balva ir iegūta pārliecinoši, par to žūrijai nebija praktiski nekādu strīdu, stāsta žūrijas dalībnieks - Rīgas Tehniskās universitātes mācībspēks un sertificēts satiksmes negadījumu tieslietu eksperts Oskars Irbītis.

"Gan pa tehnisko, gan emocionālo līniju abi balsojumi bija ar augstāko rezultātu," atklāj Irbītis. Savukārt otrās un trešās vietas ieguvēju - "BMW un "MV Agustas" divcīņā" - pēdējais uzvarēja vien ar punktu desmitdaļu pārsvaru, piebilst eksperts. Viņš arī izsaka gandarījumu, ka balsojums ir uzskatāms par objektīvu un nav fiksētas nekādas acīmredzamas nepilnības.

Galveno balvu ieguvušo "KTM" Irbītis raksturo kā braucamrīku, "kuram nav kur piekasīties un nav ko pārmest", un kurš balvu ir saņēmis pelnīti, bet viņa paša galvenais favorīts bijis trešās vietas ieguvējs - "BMW S1000R".

Visvairāk emocijas balsojumā izraisīja "MV Agusta Brutale 800" un "Harley-Davidson Electra Glide Ultra Classic", rādot punktu apkopojumu tabulas, skaidro Irbītis.

"Tas bija viens no močiem, kas man arī patika," par galvenās balvas ieguvēju saka žūrijas priekšsēdētājs - Latvijas Motoklubu asociācijas (MCA) un "Vēja brāļu ordenis" prezidents Aivars Freimanis. Viņa kritērijs motociklu vērtēšanā ir tas, cik ērti ar tiem braukt tālus gabalus, un šis motocikls šajā ziņā novērtēts pozitīvi.

Īpaši Freimanis izceļ kopvērtējuma trešās vietas un kategorijas "ielas motocikls" uzvarētāju "BMW S1000R". "Nu tas ir spridzeklis! Es nezinu, priekš kam viņam vajadzīgs otrais ātrums, ja ar pirmo var pabraukt uz 170 kilometriem stundā," joko pieredzējušais motociklists.

Frīdim patikuši arī "Honda" motocikli ar automātiskajām pārnesuma kārbām. "Es saliku diezgan daudz punktus "hondām" par tehniskajām novitātēm tieši automātiskās "gaņģenes" dēļ," stāsta Freimanis, pamatojot, ka tas ir ļoti ērti pilsētas braukšanai un izsaka prognozi, ka pēc dažiem gadiem automātiskās kārbas būs ne tikai "Honda" motocikliem.

"Viņa parametri neliecina, ka viņš varētu būt tik parocīgs un ērts," savus iespaidus par galvenās balvas ieguvēju stāsta žurnālists Ģirts Timrots. Viņš bijis pārsteigts, cik viegli vadāms un braucams ir lielais "KTM" "Adventure" motocikls. Viņa galvenais favorīts konkursā bijis "BMW S1000R".

Tikmēr "Radio Skonto" žurnālists Valdis Melderis norāda, ka viņam labāk patīk "mazi un aši" motocikli, kā "Harley-Davidson Sportster Forty Eight", nevis lielie, kāds ir konkursa uzvarētājs. Viņš gan atzīst, cik pārsteidzoši labi vadāmi ir lielās klases braucamie, par piemēru minot sešcilindrīgo "tūrisma motociklu" kategorijas uzvarētāju "BMW K1600GT", ar kuru arī uz grants ceļa "nav nekādu problēmu".

Kā savu favorītu Melderis izceļ "KTM 1290 Super Duke" motociklu, kurš "ir ērtāks un Latvijas ceļiem piemērotāks" par daudz pieminēto "BMW S1000R".

Vēstīts, ka Konkursa gaitā žūrija no maija līdz jūlijam testēja šī gada motociklu modeļus, ko piedāvā "Yamaha", "Harley-Davidson", "Can-Am", BMW, KTM, "MV Agusta", "Suzuki", "Husqvarna" un "Honda", vērtējot tos pēc dažādiem kritērijiem - vadāmība, dinamika, tehniskās novitātes, dizains, piemērotība Latvijas apstākļiem - un subjektīvā "gribu tādu vai nē" skatupunkta. 

Visus konkursa dalībniekus var apskatīt šeit.

Žūrijā bija Oskars Irbītis (vecākais tiesu eksperts, auto moto eksperts), Jānis Rozītis (Stuntfighters.lv), Uģis Spēlmanis ("Tanders.lv"), Aivars Freimanis (MCA), Rolands Cimoška (ekstrēmas braukšanas instruktors), Zane Junga (Nacionālais Amatieru čempionāts, motosportiste), Ģirts Vilnis (motoinstruktors), Leons Kozlovskis (motosportists), Artūrs Priednieks (DBS instruktors, Menas salas TT dalībnieks), Nils Freivalds (MCA pārstāvis LaMSF), kā arī žurnālisti Arnis Blodons ("Motociklisti" LTV7, "Rīga Radio"), Kaspars Bergmanis ("Auto Info"), Valdis Melderis ("Radio Skonto"), Ansis Īvāns ("Delfi"), Ilmārs Līkums ("Top Gear Latvia"), Artis Drēzinš ("Latvijas Avīze"), Pauls Timrots ("Zebra") , Mārtiņš Ziders ("Kas Jauns"), Anrijs Anspoks ("Motopower.lv"), Ģirts Timrots (LNT) un Imants Vīksna ("Neatkarīgā Rīta avīze").

Vairāk informācijas par konkursu var iegūt šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!