Marta vidū sākās tiesa trim farmācijas firmām, jo vairāk nekā 100 sievietes Lielbritānijā tās iesūdzējušas tiesā par to, ka nav brīdinājušas sievietes par potenciālajām blaknēm lietojot hormonālās kontracepcijas tabletes. Vai apsūdzībai pamats, vai tā ir pašu sieviešu neuzmanība, ko par to saka mūsu speciālisti?
Sievietes apsūdz firmas (
Organon Laboratories, Schering Healthcare, Wyeth
) par to, kas tās nav brīdinājušas par blaknēm, šajā gadījumā tromboemboliju – trombu veidošanās vēnās. Apsūdzību celt ierosinājis fakts, ka sešas sievietes pēdējā laikā ir mirušas no šās slimības, lietojot hormonālās tabletes. Visbiežāk sievietes ar tromboemboliju lietojušas
Mercilon, Marvelon
un
Minulet
. Mirušās sievietes bijušas vecumā no 24 līdz 39 gadiem.

Zinātnieki ir pierādījuši, ka ar tromboemboliju saslimt pastāv risks četros gadījumos uz 100 000 cilvēkiem. Ja nelieto hormonālās tabletes - piecos gadījumos uz 100 000 cilvēkiem. Liels tromboembolijas risks ir grūtniecēm - 60 gadījumi uz 100 000. Interesants ir fakts, ka trešās paaudzes hormonālie preparāti rada lielāku risku nekā otrās paaudzes (3. paaudzes tabletēm 25 riska gadījumi uz 100 000 cilvēku, bet 2. paaudzes - 15 uz 100 000).

Komentē Latvijas Ģimenes Centra ārste Sandra Rubiķe:
Kontraceptīvas tabletes varētu palielināt trombu veidošanas risku gadījumā, ja tās tiek lietotas uz kādas saslimšanas fona, pie kuras jau tā pastāv pietiekami augsts trombožu risks. Piemēram, kardiovaskulārā un cerebrovaskulārā patoloģija (tromboflebīts vai tromboemboliski procesi dotajā brīdi vai anamnēze), smaga hipertensija, smēķēšana, kas paaugstina asinsvadu spazmu risku (šis risks palielinās ar pacientes vecumu), pacientes, kurām paredzēta nopietna ķirurģiska operācija, ilgstoša imobilizācija pie kaulu lūzumiem, sievietēm ar varikozi, paplašinātam vēnām u.t.t.

Nosauktās slimības patiesībā ir kontraceptīvo preparātu lietošanas kontrindikācijas, kuras ir minētas arī šo medikamentu anotācijās un kuras būtu rūpīgi jāizanalizē kopā ar ārstu pirms tiek nozīmētas tabletes.

Ja šie riska faktori neeksistē, kā kontracepcijas līdzekli var izvēlētas kontraceptīvās tabletes.

Kādi ir tromboembolijas simptomi?

Dr. Rubiķe: Ja lieto hormonālās kontracepcijas tabletes, pacientei jāzina, ka viens no pirmajiem simptomiem, kas varētu liecināt par dziļo vēnu problēmām un varbūtēju trombu veidošanos, ir smaguma sajūta un sāpes apakšstilbos. Par to būtu jāziņo ārstam, kam varētu sekot kontraceptīva preparāta lietošanas pārtraukšana.

Vai nepieciešams izdarīt kādas analīzes pirms preparāta nozīmēšanas?

Dr. Rubiķe: Domāju, ka ne. Bet, ja paciente to vēlas - tad tā varētu būtu koagulogramma, kura raksturo asins recēšanas spēju, testi, kas palīdz diagnosticēt dziļo vēnu nepietiekamību.

Vai Jums ir zināmi tromboembolijas gadījumi Latvijā?

Dr. Rubiķe: Tromboembolijas gadījumi, kas būtu saistīti ar kontraceptīvo tablešu lietošanu Latvijā, man nav zināmi.

Kontraceptīvās tabletes, tāpat kā jebkurš ķīmisks preparāts, neskatoties uz tā daudzajām labajām īpašībām, atstāj kādu negatīvu ietekmi uz organismu. Kā zinām, tūkstošiem iet bojā auto avārijās, vai tāpēc mēs nebraucam ar mašīnu?

Tromboembolijas risks grūtniecības laikā pastāv 60 gadījumos no 100 000 grūtnieču, vai tāpēc mēs nedzemdēsim bērnus? Katrā no šiem gadījumiem pastāv izvēles iespējas un tiesības izvēlēties, ņemot vērā katru sievieti konkrēti.

Raksta autore Signe Cīrule ir žurnāla “Aptiekāra Padoms” redaktora vietniece.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!