Foto: LETA

Dīkstāves pabalstus vēlas izmantot 82% automašīnu tirgotāju, bet pašreiz kvalificējušies tikai 15% jeb četri līdz pieci uzņēmumi, pastāstīja Auto asociācija prezidents Andris Kulbergs (attēlā).

Viņš arī norādīja, ka savukārt "Attīstības finanšu institūcijas "Altum"" ("Altum") atbalstu varētu izmantot 23% automašīnu tirgotāju.

"Daudziem uzņēmumiem martā un arī aprīlī diemžēl uz papīra vēl izskatās, ka viss ir kārtībā," pauda asociācijas vadītājs.

Viņš norādīja, ka ierobežojumi Latvijā tika noteikti tikai marta vidū, tāpēc pusi no mēneša autosalonu darbība turpinājās, tomēr marta otrajā pusē situācija krasi mainījās. "Ienākumu plūsma samazinājās drastiski – nogriezta ar nazi", teica Kulbergs.

Viņš arī skaidroja, ka lielākā daļa jeb 80% no saloniem pašreiz izlīdzas ar uzkrāto atvaļinājuma naudu, liekot darbiniekiem doties atvaļinājumā, tā nodrošinot viena līdz pusotra mēneša "buferi".

Tāpat Kulbergs minēja – tas, ka uzņēmums ar 150 eiro nodokļu parādu nekvalificējas dīkstāves pabalstiem, ir neapdomīgi, jo "šāds parāds pie esošā haosa var rasties arī neuzmanības dēļ".

Viņš piebilda, ka arī "Altum" atbalsts varētu būt nepieciešams vairākiem uzņēmumiem, bet no valsts puses noteiktais limits viens miljons eiro ir nepietiekama summa. "Ļoti labi, ka šāds atbalsts ir, bet tas ir stipri par maz," teica Kulbergs, piebilstot, ka automašīnu tirgotājiem vajadzētu vidēji trīs miljonus eiro.

"Viens miljons eiro aizbāzīs krīzes radīto caurumu, bet kur lai tirgotājs ņem vēl divus?" pauda Kulbergs, uzsverot, ka šajā biznesā pavasaris parasti ir lielāko ienākumu laiks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!