Foto: EPA/Scanpix/LETA

Krievijas luksusa automobiļu markas "Aurus" realizācija 2025. gadā sasniegšot 486 vienības, kas ļaušot šai markai aizņemt deviņus procentus no Krievijas luksusa klases automobiļu tirgus, aprēķinājušas pētnieciskās kompānijas "IHS Markit" un "Boston Consulting Group".

Tādējādi "Aurus", ar kādu brauc arī Krievijas prezidents Vladimirs Putins, spēs būtiski mazināt šī segmenta līdera pozīcijas – vācu "Porsche", kas 2020. gadā aizņēma 87% no Krievijas luksusa auto tirgus un kam 2025. gadā paredz tikai 66% tirgus daļu.

Aizvadītajā gadā Krievijā tika pārdoti 5300 luksusa automobiļi, kur pēc "Porsche" dominējošās pozīcijas seko "Bentley" (6%), "Rolls-Royce" (3%), "Lamborghini" (3%), "Maserati" (1%) un citas markas ar mazāk nekā viena procenta tirgus daļu. Analītiķi aprēķinājuši, ka 2025. gadā luksusa auto segments Krievijā būs pieaudzis nebūtiski – līdz 5400 vienībām.

Lai arī "Aurus" limuzīni tika prezentēti pirms pāris gadiem, vēl 2020. gadā tie nebija nopērkami "civilpersonām", bet gan piegādāti Krievijas augstākajām amatpersonām. Uz modulārās platformas, neskaitot luksusa sedanus, tiks izgatavots arī "Aurus" apvidus automobilis un mikroautobuss, kurus sola prezentēt šogad.

"Aurus" marka tika radīta kā valsts pasūtījuma projekts "Kortežs", ko realizēja Krievijas Centrālais zinātniski pētnieciskais automobiļu un motoru institūts (NAMI) sadarbībā ar kompāniju "Sollers" un AAE fondu "Tawazun". Krievijas valdība šajā projektā ieguldīja 12,4 miljardus rubļu (138 miljonus eiro).

"Aurus" limuzīni ir aprīkoti ar hibrīda spēka agregātu, kas apvieno 600 zirgspēku jaudīgu V8 turbopūtes benzīna dzinēju, 40 ZS elektromotoru un deviņpakāpju automātisko pārnesumkārbu. No vietas līdz 100 km/h masīvais limuzīns paātrinās sešās sekundēs un maksimāli sasniedz 250 km/h. Šāds automobilis maksā dārgāk nekā, piemēram, vācu "Maybach" – no 18 miljoniem rubļu jeb 200 tūkstošiem eiro.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!