Foto: Shutterstock

Pēdējā laikā sabiedrībā runā par mākslīgo intelektu (AI), kas ar praktisku pielietojumu ielaužas šķietami ikvienā dzīves jomā. Ikviens ar "ChatGPT" mašīnmācīšanās rīku var saņemt atbildes uz sev interesējošiem jautājumiem. Līdz ar AI attēla ģenerēšanas funkcijas parādīšanos "Photoshop" programmā, ikvienam jāsāk piedomāt, vai redzamais attēls ir reāls vai datora radīts. Tie ir tikai daži no populārākajiem AI lietojumiem, taču tam ir pielietojumi, kas krietni pārsniedz to, ko var iedomāties.

Piemēram, autobūves nozare AI pirmo reizi sāka izmantot pirms vairāk nekā desmit gadiem. Kiberdrošības un informācijas tehnoloģiju eksperts Marjus Pareščs stāsta: "Autoindustrijā AI vispirms tiek izmantots, lai apmācītu datubāzes, kuras pēc tam tiek izmantotas autonomo transportlīdzekļu vadīšanai. Kameras un sensori automašīnās apkopo informāciju par apkārtējo vidi. Pēc tam apkopotā un apstrādātā informācija tiek izmantota mācībām, lai auto pats varētu braukt, izvairoties no sadursmēm ar gājējiem un apstājoties, kur un kad nepieciešams. Automašīnas šādā veidā tiek trenētas jau vairāk nekā desmit gadus."

Kamēr mums vēl nav pilnīgi pašbraucošu auto uz ceļiem, tādi līdzekļi kā asistents automātiskai novietošanai stāvvietā neiztiek bez AI iejaukšanās. Var šķist, ka tas ir sīkums, taču ikreiz, kad automobilim jāaprēķina attālumi un pašam jāprognozē maršruts, to nevar vienkārši aprakstīt ar parastu datora programmēšanas kodu, kas tikai akli norāda darbību secību.

Plašas pielietojuma iespējas

Transportlīdzekļu ražotāji seko jaunākajām tirgus tendencēm un atklājumiem, tāpēc vēlas izmantot arī AI, lai paplašinātu savu pakalpojumu klāstu un uzlabotu esošos produktus. Piemēram, "Hyundai" pirms vairāk nekā diviem gadiem paziņoja, ka viņiem pievienojas Ņujorkas universitātes datorzinātņu un datu apstrādes zinātņu profesors Kjunghjuns Čo. Viņa komandas mērķis ir pielietot AI tehnoloģijas mobilitātes nozarei un radīt jaunas biznesa iespējas, un kompānija nesen atklāja vienu no savām AI iespējamajām izstrādnēm

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!