Foto: Aculiecinieka foto
Naktī uz otrdienu, 17. oktobri, portāls "Delfi" saņēma e-pastu ar fotogrāfijām un paziņojumu, ka starptautiska vides aktīvistu grupa Rīgā uzsākusi kampaņu – naktī ielas malā novietotiem apvidus automobiļiem nolaist gaisu riepās, tādējādi aicinot auto īpašnieku pārsēsties uz ekoloģiskāku spēkratu.

Šis vides aktīvistu e-pasts bija sūtīts no anonīma e-pasta, kas nesakrīt ar viņu mājaslapā norādīto, kā arī teksts latviešu valodā bija acīmredzams automātiskais tulkojums no angļu valodas, piemēram, ar "Google Translate", kas satur daudz kļūdu un apgalvojumu, ka naktī gaiss riepās Rīgā tika nolaists 19 automobiļiem. "Delfi" vērsās Valsts policijā ar vaicājumu, vai ir saņemti cietušo iesniegumi par tamlīdzīgu vandālismu, pieļaujot, ka aktīvistu e-pasta vēstule varētu būt arī viltus trauksme jeb "fake news".

Otrdienas darba dienas laikā Rīgas pašvaldības policijas pārstāvji atbildēja, ka iesniegumus vai izsaukumus par tamlīdzīgiem nodarījumiem nav saņēmuši. Savukārt vakarā soctīklos jau sāka parādīties fotogrāfijas gan ar apvidus automobiļiem, kam riepās nolaists gaiss, gan arī aiz priekšējā vējstikla aizlikta papīra zīmīte ar drukātu tekstu no vides aktīvistiem.

Trešdienas, 18. oktobra rītā Valsts policija atbildēja, ka pēdējās dienās ir saņēmusi informāciju par vairākiem gadījumiem, kad Rīgā, Meža un Lauku ielā novietotām automašīnām no riepām ir izlaists gaiss un uz automašīnām atstātas zīmītes.

Policijai esot informācija par vairākiem šādiem gadījumiem, taču šobrīd ir saņemts tikai viens iesniegums no cietušās personas. Saistībā ar notikušo ir uzsākta resoriskā pārbaude un tiek skaidroti notikušā apstākļi.

Aktīvistu pievienotajās fotogrāfijās redzams "VW Tiguan" ar 1,5 litra benzīna dzinēju, "Suzuki Vitara", kas arī pieejams ar maksimums 1,5 litru dzinēju un turklāt vēl vieglā hibrīda sistēmu, kā arī kāds "Jeep Wrangler", kas Eiropā bija pieejams ar maksimums divu litru motoru… Neviens no tiem nerada vairāk CO2 izmešu kā kompakts hečbeks ar tādu pašu spēka agregātu.

Starptautiskā vides aktīvistu grupa sevi dēvē par "Tyre Extinguishers" jeb "riepu nolaidēji". Tiem ir izveidota diezgan primitīva mājaslapa, kā arī saziņas lietotnes

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!