Šoreiz studijas "RJ76 Films" raidījuma "Tavs Auto TV" sižetā ir trīs visnotaļ atšķirīgi, bet visi kā viens – raksturā un dizainā krāšņi automobiļi, kurus vieno piederība zīmolam "Cupra". 310 zirgspēku jaudīgais pilnpiedziņas "Formentor", ietilpīgais un ekonomiskais "Leon ST" un pilnībā elektriskais "Born".

Šoreiz atbildi uz jautājumu, kuru no tiem izvēlēties, raidījums meklē kopā ar uzņēmēju, kosmētikas zīmola "Labrains" izveidotāju Līgu Brūniņu. Viņa ieguvusi ķīmijas bakalaura grādu, vides ilgtspējas un pārvaldes maģistra grādu, kā arī zinātņu doktora grādu reģionālajā ekonomikā. Izglītība, pieredze un intereses palīdzējušas izveidot uzņēmumu "Labrains", kas ražo dabisku kosmētiku īpaši jutīgai ādai.

Lai kaut ko nopelnītu, nepietiek vien ar lielisku produktu vai pakalpojumu, kuru esat radījis. Ir jāseko līdzi ieņēmumiem un tēriņiem, un to vidū ir arī transporta izdevumi un degviela. Interesanti, ka "Formentor VZ", neskatoties uz savu 310 ZS jaudu, ir gana taupīgs auto. Tā vidējais degvielas patēriņš ilgtermiņā nepārsniedz 9l/100km – un tie nav dati no kataloga, raidījuma veidotāji par to ir pārliecinājušies praksē, veicot 3800 km ar vidējo degvielas patēriņu 8,6 litri uz 100 km. Tātad 100 km ar šo auto izmaksās 15,05 eiro.

"Leon ST" versijā ar 1,5 litru dzinēju būs vēl taupīgāks (vidēji 6-7 litri uz simtu jeb 10,5 eiro uz 100 km). Un visbeidzot "Born" – tā vidējais elektrības patēriņš uz 100 km ir aptuveni 18 kWh jeb ātrās uzlādes stacijās no 3,6 līdz 5,4 eiro par 100 km, kas nemaz nav slikti 200 ZS jaudīgam kompaktniekam.

Protams, ar degvielas uzpildi vien auto lietošanas izdevumu sadaļa nebeidzas. Nedrīkstam aizmirst par apkopēm un nodokļiem. Piemēram, uzņēmuma vieglo transportlīdzekļu nodokļa likme "Cupra Born" būs vien 15 eiro mēnesī, "Leon ST" ar 1,5 litru 110 kW motoru 33 eiro, bet "Formentor VZ", tā kā tā dzinēja jauda pārsniedz 300 ZS atzīmi, 159,6 eiro mēnesī.

Apkopju ziņā vismazākie izdevumi būs "Born" – piecu gadu griezumā pie nobraukuma 100 tūkstoši kilometru tās veidos vien 713 eiro. Abiem iekšdedzes brāļiem šī izdevumu pozīcija būs lielāka, un apkopes jāveic ik pēc diviem gadiem vai līdz 30 000 km. Savukārt ceļa nodoklis "Born", kā jau elektroauto pienākas, ir nulle. "Cupra Leon Sportstourer" tas ir 90 eiro, bet "Formentor VZ" – 132 eiro gadā.

Runājot par dinamiku, šī trio nepārprotams līderis ir "Formentor VZ". Lai sasniegtu 100 km/h, tam ir nepieciešamas 4,9 sekundes un tā maksimālais ātrums ir ierobežots pie 250 km/h atzīmes. Arī "Born" ir gana sportisks braucamais. Jaudīgākajā "e-boost" versijā tam ir 230 ZS. Jau 50 km/h šis auto spēj sasniegt nieka 2,6 sekundēs, bet 100 km/h – 6,6 sekundēs.

Atgriežoties pie "Formentor", ja nav vajadzīgi jau minētie 310 ZS, tas ir pieejams arī priekšpiedziņas izpildījumā, kas aprīkota ar tādu pašu 1,5 turbo motoru kā "Leon ST", vai 1,4 litru e-hibrīdu. Tomēr, ja "nauda nav problēma", 310 zirgspēku vilinājums ir tā vērts! "Formentor" ir gluži vai radīts šim dzinējam: tā skaņa un dinamika savaldzina.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!