Foto: LTV 4. studija
Pakaļdzīšanās un elektrošoka pielietošana bēru laikā Talsu novada Pūņu ciemā visu klātesošo acu priekšā – vai meklēšanā esoša dzērājšofera aizturēšana bērēs ir ētiski pamatota? Šādu jautājumu uzdevusi aizturētā Dāvja dzīvesbiedre, kuras mazgadīgajiem bērniem un to klasesbiedriem bēru laikā uz to visu bija jānoskatās, informē LTV raidījums "4. studija".

Novembra beigās Pūņu ciema kapos tika apbedīta 14 gadus veca skolniece, kuru bija notriekusi automašīna. Uz bērēm bija ieradies gandrīz viss ciems, tostarp policijas meklēšanā esošais Dāvis, kurš par braukšanu alkohola reibumā jau aptuveni gadu izvairījās no divu mēnešu ieslodzījuma.

Vietējie policisti no aculieciniekiem saņēmuši informāciju, ka meklēšanā esošais Dāvis ir ieradies bērēs, tādēļ policija nolēma likumpārkāpēju aizturēt tieši bēru ceremonijas laikā. Dāvis nepakļāvās un metās bēgt pāri laukam. Policisti metās pakaļ un apturēja viņu ar elektrošoku. To visu skatījās un filmēja Dāvja bērnu klasesbiedri, kuri video pēc tam publicējuši skolas čatā.

Dāvja dzīvesbiedre Monta norāda, ka viņš strādājis un dzīvojis mājās, tomēr policija visu šo gadu aktīvi viņu neesot meklējusi, bet gan tagad izvēlējusies, reaģējot uz aculiecinieku zvanu, aizturēt Dāvi ģimenei ļoti sāpīgā brīdī, kad tiek apglabāta māsīcas meita.

Valsts policijas Talsu policijas iecirkņa priekšnieks Māris Pētersons telefonsarunā Montai norādījis, ka Dāvis tika aizturēts nevis kapličā, bet gan bēru kolonā: "Cilvēks pie tam arī muka no policijas darbiniekiem un pretojās. Vai tad tas ir adekvāti?" Arī Valsts policija savā atbildē raidījumam bēres nepiemin vispār – "notikusi aizturēšana transportlīdzeklī", un viss. Uz jautājumu, cik ētiski aizturēt cilvēku bēru viesu acu priekšā, policija neatbild.

Raidījums uzrunāja bijušo kriminālpolicistu Norbertu Trepšu, kurš savā karjerā piedalījies vairākās noziedznieku aizturēšanās. Viņš atklāj, ka arī viņam ir bijis gadījums, kad meklētā persona tiek aizturēta pēc bēru ceremonijas. Tas bijis kāds romu tautības cilvēks, kuri atbilstoši savām tradīcijām nemaz nedrīkst neierasties uz savas mātes bērēm. Tomēr toreiz policija nolēma viņu aizturēt nevis bēru ceremonijas laikā, bet gan pēc tās, lai neizraisītu pretdarbību no pārējiem bēru ceremonijas apmeklētājiem.

"Šeit būtu jāizvērtē visa situācija –, sākot no nodarījuma kvalifikācijas un beidzot ar meklējamā cilvēka personību. Proti, vai tā būtu vienīgā iespēja viņu aizturēt un nepastāv citas iespējas. Tāpat arī būtu jāņem vērā, vai aizturēšanas brīdī tiks nodarīts psiholoģiski emocionāls trieciens līdzcilvēkiem. Mēs nopietnus večus aizturam, bet te bēru ceremonijā pietrūka vēl tikai pieaicināt palīgos "Alfa" vai "Omega" specvienību," rezumē Trepša.

Pret aizturēto vīrieti uzsākti trīs administratīvo pārkāpumu procesi – par dzīvesvietas nedeklarēšanu, par amatpersonu likumīgo prasību nepildīšanu un par, iespējams, narkotisko vai psihotropo vielu neatļautu lietošanu, jo policijai bijušas aizdomas, ka aizturētais tobrīd bijis reibumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!