"Espace" ir ikonisks vārds. "Renault" to ir "auklējis" vairāk nekā 40 gadus. 1984. gadā pasaule pirmo reizi ieraudzīja auto ar šādu nosaukumu. Tas bija ietilpīgs, lielām ģimenēm piemērots braucamais, kurš gaitas komforta ziņā spēja konkurēt ar vieglajiem pasažieru auto. Šoreiz studijas "RJ76 Films" raidījums "Tavs Auto TV" aplūko šīs leģendas jaunāko versiju – sestās paaudzes "Espace".

Uz to palūkoties no dažādiem rakursiem raidījumam palīdz cilvēks, kura komponētās dziesmas daudziem tūkstošiem Dziesmu svētkos liek celties kājās un notraukt pa asarai. Taču aizgrābjošie "Lec, saulīte" vai "Dod, dieviņi", protams, nav viņa vienīgie skaņdarbi. Raimonds Tiguls ir starptautiski atzīts komponists un mūziķis. Pasaulē vispazīstamākā ir viņa dziesma "Moonlight Sound Design", kurā pirmo reizi apvienots kora un henga skanējums. Šī dziesma skan visā pasaulē – no Dienvidkorejas un Gvatemalas līdz Ziemeļamerikai (Kārnegija koncertzālē Ņujorkā). Un vēl viņš jau 13. gadu vasaras sākumā organizē Raimonda Tigula koncertus Tiguļkalnā pie Talsiem.

Ja nu jūs kādu iemeslu dēļ būtu pamodies pēc 30 gadus gara miega un jums kāds teiktu, ka šis ir "Renault Espace", visticamāk, jūs tam nespētu noticēt. Kā!? "Espace" taču ir minivens! Bet šis? Lai nu kā – šobrīd pasaulē populārākais auto formāts ir apvidnieki, un nav brīnums, ka arī "Espace" ir saķēris šo "vīrusu" un no busiņa pārvērties par ietilpīgu pilsētas krosoveru.

Tajā pašā laikā, ja var ticēt "Renault" inženieriem, šis auto vēl joprojām esot uzticīgs "Espace" vecajām vērtībām – tādām kā ietilpība, daudzpusība un augstākā līmeņa aprīkojums.

Vizuāli jaunais modelis ir ļoti līdzīgs "Renault Austral", tajā pašā laikā "Espace" ir krietni lielāks – tas ir par 20 cm garāks. Tā kā varam teikt, ka izmēru ziņā šis auto ir nostājies kaut kur starp iepriekšējo "Espace" (šis ir īsāks par 14 cm) un jau minēto "Austral". Savukārt salona ietilpības ziņā tas ir identisks ar piektās paaudzes "Espace".

Runājot par tehniku, ievērības cienīgs ir "Espace E-Tech Full Hybrid" dzinējs ar 200 ZS jaudu. Šis nav tā sauktais "plug-in" hibrīds, tas savu akumulatoru lādē ar dzinēja un enerģijas rekuperācijas palīdzību un, neskatoties uz savu jaudu, ir gana taupīgs. Pēc rūpnīcas datiem tam pietiek ar nieka 4,6 litriem degvielas, lai veiktu 100 km garu distanci. Arī CO2 izmešu līmenis ir samazināts, līdz ar to jāmaksā mazāki nodokļi.

Pilsētā, kā arī līkumainos ceļos šis auto ir ļoti manevrētspējīgs. Pirmajā mirklī pat nav īsti skaidrs, kāpēc tas tik labi "vadās". Bet, papētot tā tehniskos datus, top skaidrs, ka pie "vainas" ir "4Control Advanced" visu četru riteņu stūrēšanas sistēma, kas uzlabo vadāmību.

Šī sistēma spēj aizmugurējās ass riteņus pagriezt līdz pat pieciem grādiem, turklāt pie maza braukšanas ātruma tā tos griež pretējā virzienā (nekā priekšējo asi), šādi samazinot apgriešanās rādiusu. Savukārt, braucot ātri, riteņi tiek griezti tajā pašā virzienā kā priekšējie, līdz ar to uzlabojot auto stabilitāti un vadāmību asos līkumos.

Uz auto bagāžnieka vāka redzams logo "E-Tech". Ko īsti tas nozīmē? Tā ir "Renault" inovatīvā hibrīdpiedziņa, kuras izstrādē izmantotas zināšanas par elektroautomobiļiem un pieredze, kas gūta F-1. Pirmās paaudzes "E-Tech" hibrīddzinējs ar 140 ZS jaudu tika ieviests 2020. gadā. Otrās paaudzes hibrīdsistēma attīsta jau 200 ZS un tiek izmantota tādos auto kā "Austral", "Espace" un "Rafale".

"Espace" daudziem no mums asociējas ar cita koncepta braucamajiem, bet laiks iet, un mums ir jāiet tam līdzi. Galu galā sestās paaudzes "Espace" ir burvīgs braucamais cilvēkiem, kam nepieciešams auto ar tiešām ietilpīgu salonu, un tam ir vērts pievērst uzmanību neatkarīgi no tā nosaukuma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!