Foto: Publicitātes foto

Montekarlo rallija pirmajā dienā "Toyota" prezentēja divas ekskluzīvas jaunā "GR Yaris" versijas, kas radītas ciešā sadarbībā ar "Toyota Gazoo Racing World Rally Team" (TGR-WRT) čempioniem – Sebastjēnu Ožjē un Kalli Rovanperi.

Jauno modeļu pamatā ir konceptauto, kas tika demonstrēti 2023. gada Tokijas autošovā, bet projekta virzību pārraudzīja Ožjē, kurš ar TGR-WRT komandu divus no saviem astoņiem WRC čempiona tituliem izcīnīja 2020. un 2021. gadā, un Rovanpere, kurš uzvarēja 2022. un 2023. gadā.

Automobiļu radīšanu iedvesmoja "Toyota Motor Corporation" priekšsēdētāja un kaislīga autosportista Akio Tojodas jeb Morizo vēlme izrādīt cieņu un pateicību braucējiem, "kuri rallijos pilnveido un audzē mūsu automobiļus", kā arī komandām, rallija organizatoriem un sporta veida līdzjutējiem.

Ogier Edition

"Ogier Edition GR Yaris" ir divi jauni pilnpiedziņas transmisijas režīmi: "Morizo" un "Seb". "Morizo" režīmu izstrādāja Morizo (Akio Tojoda), balstoties uz savu pierdzi rallijā. Režīms ir kalibrēts tā, lai pilns paātrinājums, daļējs paātrinājums un bremzēšana palīdzētu sasniegt nemainīgi labus rezultātus.

"Seb" režīms, ko izstrādāja Ožjē, izmanto priekšējo un aizmugurējo "Torsen" ierobežotas slīdes diferenciāli un visu riteņu piedziņu, lai griezes momentu sadalītu par labu aizmugurējai asij un ļautu vieglāk ierosināt aizmugures izslīdēšanu. Šī īpašība braucējam sniedz sajūtu, ka viņš un auto ir viens vesels, palīdzēs saglabāt kontroli pār auto, braucot lielā ātrumā, un uzrādīt labākus kontrollaikus.

"Ogier Edition" virsbūvei ir īpaša "Matt Stealth Grey" krāsa, uz radiatora režģa un 18x8J BBS vieglmetāla diskiem ir Francijas karodziņš, bet uz priekšējiem spārniem – WRC uzvaru piemiņas uzlīmes.

Starp efektīgajām dizaina detaļām jāizceļ arī jauna dizaina oglekļa šķiedras aizmugurējais spoilers un bremžu skavas zilā krāsā. Papildus uz sānu durvīm ir "Toyota Gazoo Racing" uzlīmes, bet uz aizmugurējā vāka – "Ogier Edition" logotips.

Rovanperä Edition

"Rovanperä Edition" ir unikāls braukšanas iestatījumu režīms "Donut", kas radīts tieši WRC jaunākajam čempionam, kurš ir ļoti prasmīgs drifta braucējs un meistarīgi griež "saulītes". Jaunais režīms ļauj viegli uzsākt un vadīt dziļas sānslīdes, jo nodrošina pastāvīgu, spēcīgu griezes momenta padevi aizmugurējiem riteņiem.

Šī "GR Yaris" versija braucējiem piedāvā arī "Kalle" režīmu. Tajā priekšējais un aizmugurējais ierobežotas slīdes "Torsen" diferenciālis nodrošina lineāru vadāmību, un ļauj spēji samest automašīnas aizmuguri pagrieziena ieejā, bet izejā – ar priekšējiem riteņiem mašīnu izvilkt no pagrieziena.

"GR Yaris Rovanperä Edition" versijai ir ekskluzīvs trīs toņu krāsojums, kuru Rovanperes sacīkšu ķiveres dizainers veidojis kā krāsotu motīvu sēriju. Uz priekšējiem spārniem ir WRC uzvaras apliecinošas uzlīmes, uz durvīm un aizmugurējā bampera – "Toyota Gazoo Racing" uzlīmes, bet aizmugurējo vāku rotā "Rovanperä Edition" emblēma. Papildus BBS 18x8J vieglmetāla diskiem automašīnai ir arī "GRMN Yaris" regulējamais oglekļa šķiedras aizmugurējais spoilers.

Arī šajā automašīnā salona apdare un polsterējuma šuves ir pieskaņotas pilota nacionālajām krāsām – Somiju šeit simbolizē zilie un pelēkie toņi. Tāpat kā "Ogier Edition", arī Rovanperes "GR Yaris" versijā īpaša plāksnīte atgādina par TGR-WRT uzvaru WRC.

"Ogier Edition" un "Rovanperä Edition" īpašo sēriju auto tiks izgatavoti stingri ierobežotā skaitā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!