Foto: Publicitātes foto

Pagājušajā nedēļas nogalē leģendārajā Spā-Frankoršampas trasē Beļģijā vienlaikus ar FIA Pasaules izturības čempionātu (FIA WEC) norisinājās "Porsche Carrera Cup Benelux" pirmais posms. Savās debijas sacensībās Latvijas vadošais autošosejas pilots Valters Zviedris pirmajā braucienā izcīnīja fantastisku 2. vietu "Rookie" klasē un 4. pozīciju absolūti. Otrais brauciens neizvērtās tik veiksmīgs, piedzīvojot sagriešanos, tomēr tas nespēja sabojāt prieku par pjedestālu un trasē demonstrēto ātrumu.

Pēc Ziemeļeiropas "Porsche" čempionāta titula izcīnīšanas pagājušajā gadā Zviedris šajā sezonā spēris lielu soli uz priekšu, startējot "Porsche Carrera Cup Benelux", kas ir viens no spēcīgākajiem "Porsche" čempionātiem Eiropā. Sezonas pirmais posms notika kopā ar FIA Pasaules izturības čempionātu (FIA WEC), tādējādi slavenajā F1 trasē nedēļas nogalē pulcējās 88 000 skatītāju, gādājot par lielisku festivāla atmosfēru.

Sacensību nedēļas nogale iesākās ar treniņiem ceturtdienā, kuru laikā latviešu pilots veica savos pirmos apļus Spā-Frankoršampas trasē. Treniņu laikā tika apgūta gan trase, gan arī kopā ar "Q1-Trackracing" komandu strādāts pie "Porsche 911 GT3 CUP" automašīnas regulējumiem, lai pēc iespējas labāk sagatavotos piektdienas rīta kvalifikācijai. Tā bija ļoti haotiska, jo avāriju dēļ bija vairāki sarkanie karogi, kā rezultātā bija tikai viena iespēja uzstādīt ātru apļa laiku. Vairākiem pilotiem tas neizdevās, tomēr Zviedris spēja uzreiz salikt kopā izcilu apli, uzrādot otro ātrāko laiku un no pieredzējušā līdera Bendžamina Paka (Benjamin Paque) atpaliekot vien par 0,3 sekundēm.

Tādējādi piektdienas pēcpusdienā notiekošajā pirmajā braucienā latviešu autosportists startēja no pirmās rindas. Pirmais starts mūžā no vietas ar "Porsche 911 GT3 CUP" gan neizdevās kā plānots, jo sanāca zaudēt trīs pozīcijas, tomēr jau pirmā apļa izskaņā Zviedris bija atguvis vienu pozīciju un pacēlās atpakaļ uz 4. vietu. Turpinājumā izdevās uzrādīt labu ātrumu, cieši sekojot 3. vietā esošajam Robinam Knutsonam un turot aiz sevis vairākus ātrus pilotus. Beigās finišā 22 pilotu konkurencē izcīnīta augstā 4. vieta, kā arī lieliska 2. vieta "Rookie" ieskaitē, ļaujot Zviedrim savās debijas sacensībās kāpt uz pjedestāla. Uzvaru braucienā izcīnīja kvalifikācijas uzvarētājs Paks, otrais vēl viens "Rookie" pilots Sems Jongejans, bet trešais jau minētais Knutsons.

Otrā braucienā starta secību parasti šajā čempionātā nosaka pēc kvalifikācijas otrā ātrākā apļa, tomēr sarkano karogu dēļ daudziem pilotiem neizdevās uzrādīt divus apļa laikus, kā rezultātā starta secību šoreiz veidoja pēc ceturtdienā notikušā otrā brīvā treniņa rezultātiem. Ņemot vērā, ka šajā sesijā Zviedris ar komandu vēl testēja dažādus regulējumus un negāja pēc rezultāta, tad tika uzrādīts vien 14. ātrākais rezultāts, kas otrajā braucienā lika startēt no 14. pozīcijas. Sestdienas rītā notikušajā braucienā izdevās paņemt labu startu, pirmajos pagriezienos apdzīt trīs konkurentus un iesaistīties jau cīņā par pirmo desmitnieku. Cīņas karstumā gan "Les Combes" pagriezienā sanāca pieļaut kļūdu un sagriezties, liekot atkrist uz 18. vietu. Sacensību turpinājumā izdevās vairākas vietas atgūt, finišēt 14. pozīcijā un izcīnīt pāris vērtīgus punktus. Pirmais finišēja Zviedra komandas biedrs Dirks Šautens (Dirk Schouten), svinot savu pirmo uzvaru šajā čempionātā.

"Atbraucot uz trasi, jau varēja just, ka čempionāts un trase ir pilnīgi citā līmenī ar to, kas līdz šim pieredzēts. Braucot pirmos apļus Spā trasē, sajūtas bija iespaidīgas. Ātri sajutu trasi un automašīnu, ar katru treniņu palikām ātrāki un pārliecinātāki. Kvalifikācijas dienā bijām gatavi, labi noskaņoti un izdevās aizvadīt ļoti labu sesiju. Bija vairāki sarkanie karogi, kas katram pilotam beigās ļāva veikt tikai vienu ātro apli – tas man izdevās labs, jo pēc pamatīgas datu analīzes iepriekšējā vakarā uzlaboju savu apļa laiku par 3 sekundēm. 22 pilotu konkurencē uzrādīju otro ātrāko rezultātu, kas man iedeva ļoti pozitīvu garšu uz visu nedēļas nogali," tā par pirmajām dienām un kvalifikāciju Valters Zviedris.

Turpinājumā latviešu autosportists skaidro, ka "pirmo reizi ar šo auto startēju no vietas un nebija sanācis arī to patrenēt, tādēļ pārspolēju un zaudēju trīs pozīcijas. Pirmā apļa cīņas bija interesantas, sanāca atgūt vienu vietu un tālāk jau kontrolēju ātrumu, dažbrīd pietuvojoties 3. vietai. Varbūt bija momenti, kad varēju mēģināt veikt apdzīšanu, tomēr tieši aiz manis brauca vairāki ātri piloti, kas būtu uzreiz izmantojuši kaut mazāko manu kļūdu, tādēļ lieki neriskēju un finišēju 4. vietā. Kopumā temps bija labs un esmu apmierināts ar pirmo braucienu, papildus emocijas, protams, iedeva pjedestāls "Rookie" ieskaitē un bija prieks, ka uz leģendārā Spā pjedestāla bija redzams Latvijas karogs".

Par otro braucienu Zviedris ir diezgan paškritisks, uzsverot, ka "cīņā par 10. vietu nedaudz par agru iegriezu pagriezienā, trāpīju uz kerba, par daudz atvieglojās aizmugure, pazuda saķere un sagriezos. No pozitīvās puses – šoreiz izdevās labs starts, kā arī sanāca daudz pacīnīties, kas iedeva labu pieredzi nākamajām sacensībām. Kopumā jāsaka, ka pirmā nedēļas nogale šajā tiešām spēcīgajā čempionātā bija veiksmīga un var priecāties par padarīto. Milzīgs paldies maniem atbalstītājiem. Protams, paldies pieredzes bagātajai beļģu "Q1-Trackracing" komandai, kuras inženieri, mehāniķi un komandas vadība bija tiešām augstā līmenī. Labi kopā sastrādājāmies un nākamajos posmos noteikti atkal cīnīsimies par pjedestāliem".

Nākamā "Porsche Carrera Cup Benelux" pieturvieta būs aizraujošā Zandvortas trase Nīderlandē, kur 7.-9. jūnijā tiks aizvadīts sezonas otrais posms kopā ar slaveno Vācijas DTM čempionātu.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!