Foto: Publicitātes foto
Aizvadītajā nedēļas nogalē Latvijas atklātais čempionāts motokrosā otro reizi šajā vasarā viesojās Vecumnieku novadā, sporta un atpūtas parkā "Pīlādžu moto trase" Stelpē, un priekšpēdējā, septītajā posmā uz starta stājās 235 dalībnieki, no kuriem vairāki nodrošināja sev 2011. gada Latvijas čempiona titulus.

Ātrākajā solo motociklu klasē MX1 notika dramatiskas cīņas. Pirmā brauciena uzvarētāja Toma Macuka ("RODEO") motociklam otrā brauciena 12. minūtē uzkarsa adiators un no sacensības viņam nācās izstāties. Toties kopvērtējuma līderim Vītautam Bučam ("RODEO") pietika ar izcīnītajām otrajām vietām abos braucienos, lai kāptu uz goda pjedestāla augstākā pakāpiena. Sudrabu ieguva Dāvis Līvs ("Motokurzeme"), to izcīnot ar skaistu lēcienu otrā brauciena finiša tramplīnā, kur viņa laiks bija tikai par nieka piecām sekundes simtdaļām labāks par Buča rezultātu. Kopvērtējumā Līvs atrodas trešajā vietā, atpaliekot no bronzas ieguvēja posmā Dāvja Ivanova ("MX Moduls") par 22 punktiem.

MX2 – 4T klasē galvastiesu pārāks par konkurentiem bija igauņu sportists Prīts Ratseps ("Reid Moto"), kurš finišu sasniedza ar vairāk kā minūtes pārsvaru pār sekotājiem. Sudraba medaļu ar uzvaru otrajā braucienā izcīnīja Andero Lusbo ("Kagu MK"), bet ar bronzu samierinājās par kopvērtējuma līderi kļuvušais Jānis Kārkliņš ("K. Serģa motoklubs"), kurš Raivo Freibergu ("CAMK Latgale") nu apsteidz par četriem punktiem.

MX2 – 2T klasē Kārlim Sabulim ("Dako Ziemeļvidzeme") pēc uzvaras pirmajā braucienā neveiksmīgs bija otrais brauciens, jo nācās izstāties motocikla dzinēja defekta dēļ. Ar iegūtajiem 25 punktiem pietika, lai jau priekšlaicīgi viņš kļūtu par Latvijas čempionu šajā klasē. Savu pirmo uzvaru svinēja Jānis Stūriška ("Suzuki Latvia"), kurš kopvērtējumā tagad ieņem otro vietu. Otrais brauciens labāks padevās Kristapam Kalējam, viņam sudraba medaļa, bet bronza Kalvim Skrastiņam ("Dako Ziemeļvidzeme").

"Mini MX" klasē atkal kārtējo uzvaru pēc kārtas izcīnīja Raivis Levans ("MK Ape") un kopvērtējumā pietuvojies bīstami tuvu, viena punkta attālumā, savam komandas biedram Emīlam Karro, kurš Stelpē ieguva bronzu, bet kopvērtējumā šobrīd atrodas otrajā vietā. Sezonas līderis Klauss Olivers Pajuri ("Bucci Moto"), kuram ir 44 punktu handikaps, Stelpē izcīnīja sudrabu.

"Kvadri Open" klasē visu goda pjedestālu savā starpā sadalīja komandas "RODEO" sportisti. Cīņa abos braucienos pamatā norisinājās starp Edgaru Meņģeli un Kārli Meldrāju, kuri savā starpā attiecīgi sadalīja zeltu un sudrabu, ar ko Edgars sev nodrošināja Latvijas čempiona titulu sezonā. Bronzu posmā ieguva Kaspars Meņģelis, bet kopvērtējumā otrajā vietā esošajam Agrim Neijam ("CAMK Latgale") sacīkste iesākās neveiksmīgi ar nolauztu riteni jau pirmajā aplī, līdz ar to Stelpē viņam tikai 13. vieta.

Arī "Kvadri Veterāni" klasē zināms jau Latvijas čempiona titula ieguvējs, kur ar izcīnīto trešo vietu Stelpē pietika, lai Jāni Kirilko (Motosports RT) neviens vairs nespētu apsteigt. Uzvarēja Stelpē  Arturs Skuja ("MX Ādaži"), kurš kopvērtējumā tikai par astoņiem punktiem atpaliek no trešajā vietā esošā, Stelpes sudraba medaļas ieguvēja Jura Ozoliņa ("Bieriņi").

Senioru klasē ar uzvaru pirmajā braucienā un otro vietu otrajā braucienā sacensībās pirmo vietu izdevās izcīnīt Jurijam Kovgeram ("Dako Ziemeļvidzeme"), kurš kopvērtējumā atrodas otrajā vietā. Pirmo reizi šajā sezonā beidzot sudrabs arī Jānim Mironovam ("CAMK Latgale"), bet Raimondam Baltgalvim ("Saldus MK") bronza, lai gan sacensību viņš sāka ļoti daudzsološi un otrajā aplī jau bija četras sekundes vadībā, bet neveiksmīgs kritiens tramplīnā atmeta viņu uz pēdējo vietu, un tikai pateicoties Raimonda neatlaidībai, finišu pirmajā braucienā viņš spēja sasniegt kā piektais. Otrajā braucienā Baltgavis uzvarēja pārliecinoši. Kopvērtējumā viņš atrodas ceturtajā vietā un stipri sāk apdraudēt Arvi Sanderu ("RODEO"), kuram neveicās Stelpē, pirmā brauciena pēdējā aplī Arvim gadījās nokrist un nācās samierināties tikai ar sesto vietu. Šobrīd kopvērtējumā viņus šķir tikai pieci punkti.

Veterānu klasē Atis Alžāns ("Bieriņi") ar uzvaru pietuvojās kārtējam čempiona titulam. Tuvākais sekotājs Ivars Blazēvičs ("GAUJAS KAUSS MX Team") Stelpē samierinājās tikai ar bronzu un sudrabu atstāja savam sīvākajam konkurentam Vilnim Jenčam ("Motosports RT"), kurš kopvērtējumā ir trešais. 

Dāmu klasē savu piekto uzvaru sezonā izcīnīja Samanta Josta ("MK Ape"), Inesei Baumanei ("Pīlādzis TSK") sudrabs, bet Elīnai Kalniņai ("Dako Ziemeļvidzeme") bronza. Tāda pat vietu kārtība arī šobrīd kopvērtējumā.

Tā kā kantētājs Gints Sīlis joprojām ārstē iegūto traumu, tad b/v klasē sacīkstē nepiedalījās arī ekipāža Arnolds Sīlis/ Gints Sīlis ("K. Serģa motoklubs"), kuri sev jau ir nodrošinājuši Latvijas čempiona titulu. Uzvaru izcīnīja somi Aronens/ Mantila ("Nj MK"), otrie lietuvieši V.Račka/ A.Račka ("Oscar MX"), trešie T.Tuniks/ V.Budris, bet blakusvāģu vetreānu klasē pirmie Z.Ziuks/ J.Davidonis (SEMA), otrie somu ekipāža S.Kopenols/ M.Karkainens, bet trešie A.Vāpa/ A.Mačs ("K.Serģa motoklubs"), kuri arī kļuvuši par Latvijas čempioniem.

MX 85 klasē otro posmu pēc kārtas uzgavilēja Tomass Šileika ("Motosports RT"). Kopvērtējumā viņš šobrīd atrodas trešajā vietā, bet līdz pat diviem punktiem ir samazināta atstarpe līdz otrajai vietai un tikai četri punkti viņu šķir no kopvērtējuma līdera Kristera Drevinska ("Bieriņi"), kurš Stepē finišēja trešais.

MX 85B klasē, pateicoties pārliecinošām uzvarām abos braucienos, līderos ar viena punkta pārsvaru izvirzījies Arnolds Sniķers ("MX4 Dobele"), sudrabu izcīnīja Mikols Baranausks, bet bronzu ieguva Deniss Zvorigins ("CAMK Latgale"). Arī šajā klasē pēdējā posmā gaidāma sīva spēkošanās pār vietu sadalījumu kopvērtējumā.

MX 65 klasē šoreiz abus braucienus prata uzvarēt Kārlis Kalējs ("Motosports RT"), kuram šāds panākums ir pirmo reizi sezonā. Līdz ar to Kārlis 29 attālumā pietuvojies kopvērtējumā otrajā vietā esošajam Dmitrijam Goršanovam. Stelpē ar sudrabu nācās samierināties iepriekšējā posma zelta medaļas īpašniekam un kopvērtējuma samērā stabilam līderim (37 punktu pārsvars) Raineram Žukam ("Motosports RT").

H14 klasēuzvarēja Andris Štendendenbergs ("CAMK Latgale"), H30 - Raivis Krastiņš, Kv 50 - Emīls Tilaks, bet Kv Hobby klasē Reinis Purvēns ("Motosports RT").

Pirmo uzvaru sezonā izdevās izcīnīt arī Kv 200 klasē Martinam Adamsonam ("Motomox RT"), aiz sevis atstājot komandas "Suzuki Latvia" sportistus Dairi Virksteni un Kristiānu Miezīti, bet MX 50 klasē ar uzvaru otrajā braucienā zelts tika Allars Pentam ("MK Sinilind"), sudrabu atstājot kopvērtējuma līderim un pirmā brauciena uzvarētājam Kristiānam Freimanim ("Suzuki Latvia").

Pēc Stelpes posma ar uzvaru Kv 100 klasē sev šāgada Latvijas čempiona titulu izcīnījis Emīls Sigājevs ("Rodeo"), sudrabu un arī otro vietu sezonā sev nodrošinājis Reinis Bicāns ("Motosports RT"), bet bronza un trešā vieta kopvērtējumā ir Artūram Baltgalvim ("Motoparks Kandava").

Arī Latvijas kausa izcīņā uzvaru sezonā sev nodrošinājuši Iesācēju klasē Kristaps Kalējs ("MX4 Dobele"), Kv Iesācēji klasē - Armands Kārklelis ("VV Moto Racing Team").

Interesants izvērtās pirmoreiz rīkotais kvadraciklu brauciens daiļā dzimuma pārstāvēm. Uz starta stājās deviņas sacensties vēlošas braucējas. Neiztika arī bez ekstrēmiem gadījumiem, kur startā Kārļa Meldrāja māsa Elīze apmeta salto. Neskatoties uz to, ka viņas kvadracikls vēl arī noslāpa, meitene finišu sasniedza ceturtā.

Vislabāk divu apļu braucienā veicās Undīnei Ulmanei, braucot ar mazo 50 cm³ kvadraciklu. Te gan laikam daudzko noteica iegūtā pieredze regulāri piedaloties Latvijas čempionāta posmos, kur Undīne Kv 50 klasē ir izvirzījusies līderos. Otrā finišu sasniedza Eva Lapsiņa, trešā Ilze Bitīte.

Latvijas atklātajā bērnu komandu čempionātā vietu sadalījums ierastais: 1. "Motosports Racing Team", 2. "Suzuki Latvia", 3. "CAMK Latgale".

Latvijas atklātajā klubu čempionātā Stelpē pēc dažu posmu pārtraukuma atkal uzvarēja komanda Ventspils MK "RODEO" (943 punkti), šoreiz ar 132 punktu pārsvaru pār "Motosports Racing Team" (811), bet trešajā vietā "CAMK Latgale" (621).

Sezonas noslēguma posms 3. un 4. septembrī norisināsies Gulbenes pusē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!