Foto: Publicitātes attēli
No 16. līdz 19.augustam Čehijas galvaspilsētā Prāgā norisinājās jauniešu pasaules čempionātā ātrumlaivām "Formula Future" klasē. Latvijas izlase kopvērtējumā ieguva sesto vietu, un jaunie sportisti šonedēļ ir veiksmīgi atgriezušies Latvijā.

"Formula Future" ir īpaša ātrumlaivu sacensību klase, kurā piedalās jaunieši vecumā no 8 līdz 18 gadiem, un sportisti tiek sadalīti vienlīdzīgās vecuma grupās. "Formula Future" klasei ir interesanta sacensību specifika. Visiem sportistiem tiek piešķirts pilnīgi vienāds inventārs - ķiveres, vestes un pat laivas, tādēļ panākumi šajā klasē ir atkarīgi tikai un vienīgi no sportista meistarības.

Latviju pasaules čempionātā pārstāvēja pieci jaunie sportisti. Jaunākais censonis bija Nils Slakteris. Nilam ir 7 gadi, un savā klasē Nils izcīnīja 10.vietu. Tajā pašā klasē startēja arī Laura Lakovica. Viņa pasaules čempionātā ieguva 13.vietu. Labu rezultātu uzrādīja arī 4.klases skolnieks Miks Zaharčenoks, kurš savā grupā kopvērtējumā ieguva 10.vietu. Zaharčenoka grupā sacentās arī Endija Zālmane, taču klasi augstāk startēja piektais Latvijas pārstāvis Jaroslavs Talamarčuks. Visi jaunieši ir no Bauskas novada - Bauskas sākumskolas un Bauskas pamatskolas skolnieki.

Latvijas komanda "Formula Future" klasē vienpadsmit valstu konkurencē ieguva sesto vietu, kas ir izcils sasniegums. Jauniešiem šis bija pirmais pasaules čempionāts, un viņi pārspēja daudzus citus savus vienaudžus no Turcijas, Malaizijas, Itālijas, Vācijas, Krievijas, Čehijas u.c., kuri šīm sacensībām bija trenējušies ļoti nopietni. Komandu cīņā pirmo vietu izcīnīja Krievija. Otrajā vietā ierindojās Vācijas pārstāvji, trešie palika sacensību mājinieki - čehi.

Pašlaik Latvijā šādas sacensības nenotiek, taču izskatās, ka drīz situācija mainīsies. Latvijas komandas galvenais treneris Atis Slakteris komentē: "Latvija ir ielauzusies jaunā ātrumlaivu klasē, un debija ir izdevusies lieliska! Liels prieks par jauno sportistu sasniegumiem, un, iespējams, šādas sacensības tuvākajā laikā uzrīkosim arī Latvijā."

"Formula Future" ir sporta veids, ar kuru iespējams iesaistīt lielu cilvēku skaitu, izmantojot ļoti maz līdzekļus. Arī pašiem sportistiem nav jāveic lieli ieguldījumi - nepieciešamas divas laivas, kuras nodrošina sacensību organizatori, un ar kurām izbrauc visi sacensību dalībnieki. Tā ir laba iespēja moto sporta interesentiem sacensībās iesaistīties pašiem, kā arī iesaistīt savus bērnus. Nākamais pasaules čempionāts norisināsies Krievijā. Sacensību norises vieta nav pārāk tālu, tādēļ, visticamāk, Latvijas vienība savu valsti pārstāvēs arī nākošgad.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!