Foto: Romualds Rubenis
Latvijas spīdveja braucējs Maksims Bogdanovs sestdien negaidīti sasniedza Dānijā notiekošā Eiropas čempionāta posma finālu, izcīnot ceturto vietu.

Uzvarot trijos braucienos pēc kārtas, Bogdanovs pēc pamatsacensībām automātiski sasniedza finālu, tomēr tajā piedzīvoja kritienu.

Šis kļuva par pirmo Eiropas čempionāta finālposmu vēsturē, kurā piedalījās uzreiz trīs Latvijas sportisti, jo brauca arī Andžejs Ļebedevs un Kjasts Puodžuks.

Jau pirmajā braucienā startēja Ļebedevs un Puodžuks. Uzvaru izcīnīja vietējais dāņu sportists Mikāls Jepsens Jensens, kurš sacensībām piekļuva vien kā rezervists, viņam cieši sekoja Ļebedevs, bet Puodžuks pēc neveiksmīga starta palika pēdējais. Tikmēr Bogdanovs savā pirmajā braucienā no ārējā celiņa pēc starta palika pēdējais, nespējot izmantot konkurentu cīņas, bet distances vidū izstājās.

Piektajā braucienā satikās abi pirmās kārtas neveiksminieki Bogdanovs un Puodžuks, turklāt startēja no iekšējiem diviem celiņiem. Bogdanovs uzreiz pārņēma līderpozīciju un noturēja to pirmos divus apļus. Tomēr pēdējā apļa ievadā viņš atkrita jau uz trešo pozīciju, bet pēdējā līkumā atguva otro vietu. Savukārt Puodžuks atkal bija pārliecinoši pēdējais. Tikmēr Ļebedevs vēlāk savā braucienā spēcīgā konkurencē palika trešais.

Trešajā braucienu sērijā Puodžukam atkal visas cerības uz uzvaru zuda jau pirmajā līkumā, ko viņš paņēma pārāk plaši. Ļebedevs savā braucienā pēc starta palika pēdējais, tomēr spēja pakāpties uz trešo pozīciju. Cīņā par pēdējo punktu trešā apļa ievadā Ļebedevs krita un tika izslēgts no atkārtotā starta. Savukārt Bogdanovs, uzsākot veiksmīgo sēriju, savā braucienā no starta aizbrauca pirmais un sīvā cīņā šo pozīciju noturēja līdz pat finišam.

Arī ceturtajā braucienu sērijā Puodžuks nespēja iesaistīties cīņā ar konkurentiem, tomēr tika pie pirmā punkta, jo viens no konkurentiem tika izslēgts. Vēlreiz sekmīgs brauciens izdevās Bogdanovam - kaut likās, ka divi sportisti pieļauj pāragru startu, tiesneši braucienu neapturēja, bet nelielo haosu vislabāk izmantoja Latvijas sportists, tiekot pie otrā panākuma pēc kārtas un nokļūstot pie labāko sešinieka robežas. Savukārt Ļebedevs savā braucienā palika trešais un tāpat kā Puodžuks jau zaudēja cerības uz pusfināla sasniegšanu.

Pēc četrām sērijām septiņiem braucējiem bija pa astoņiem punktiem, ieņemot otro līdz devīto vietu un viņu vidū bija arī Bogdanovs.

Bogdanovam izšķirošajā braucienā piedalījās arī Ļebedevs. Sākotnējā startā pa vidu starp abiem Latvijas sportistiem smagu kritienu piedzīvoja polis Tomašs Golobs un Ļebedevs tika izslēgts no atkārtota starta. Turpinājumā Bogdanovs izmantoja situāciju, kad nestartēja ne Ļebedevs, ne Golobs, tiekot pie trešās uzvaras pēc kārtas. Savukārt Puodžuks savā braucienā atkal palika pēdējais.

Līdz ar to pēc 20 braucieniem pirmie četri braucēji izcīnīja pa 11 punktiem, bet Bogdanovam pēc papildus rādītājiem tika piešķirta otrā vieta, zaudējot vien slovākam Martinam Vaculīkam, tiekot pie automātiskas vietas finālā. Tikmēr Ļebedevs ar četriem punktiem ieņēma 13.vietu, bet Puodžuks ar punktu palika vien 18.pozīcijā.

Finālā Vaculīkam un Bogdanovam pievienojās arī krievu zvaigzne Emīls Sajfutdinovs un horvāts Jurica Pavlics. Izšķirošajā braucienā Bogdanovs pēc starta aizgāja otrajā vietā, tomēr turpinājumā viņš jau atkrita uz pēdējo vietu, bet trešā apļa ievadā piedzīvoja kritienu un no atkārtota starta tika izslēgts.

Atkārtotajā finālā aizraujošā un agresīvā cīņā labākais bija Sajfutdinovs, izvirzoties kopvērtējuma līderpozīcijā.

Eiropas čempionāta kopvērtējumā pēc trim posmiem Sajfutdinovs ticis pie 39 punktiem, par trim punktiem apsteidzot dāni Pēteru Kildemandu. Bogdanovs ar 27 punktiem pakāpies uz sesto vietu, bet Ļebedevs ar 19 punktiem saglabājis astoto pozīciju.

Jau vēstīts, ka pirmajā Eiropas čempionāta posmā Bogdanovs bija astotais, bet Ļebedevs - desmitais, bet otrajā etapā viņi palika uzreiz aiz pusfināla septītajā un astotajā pozīcijā.

Kā zināms, sākotnēji Eiropas čempionātam nebija kvalificējies neviens Latvijas sportists, tomēr vēlāk Ļebedevs saņēma organizatoru īpašo ielūgumu jeb "wild card", bet Bogdanovs aizstājis Latvijā ļoti labi pazīstamo krievu sportistu Grigoriju Lagutu, kurš ārstē traumu.

Savukārt Puodžuks trešajā etapā aizstāja Martinu Smolinski no Vācijas.

Kopā Eiropas čempionāta ietvaros notiks četri posmi. Noslēdzošais etaps 19.septembrī tiks aizvadīts Polijā.

Pērn Puodžuks pēc piektās vietas pirmajā finālposmā nākamās sacensības traumas dēļ izlaida.

Nākamajā nedēļas nogalē pirmoreiz Rīgā risināsies "Grand Prix" sērijas posms, kurā ar speciālo ielūgumu no Latvijas sportistiem piedalīsies Ļebedevs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!