Foto: rubenis.lv

Polijas spīdveja vadība nevēlas nākt pretim Daugavpils spīdveja klubam "Lokomotiv", kas šosezon ieguva tiesības startēt valsts augstākajā spīdveja līgā - Ekstralīgā, un liedz tai dalību vienā no spēcīgākajām spīdveja līgām pasaulē, vēsta Latvijas komandas mājas lapa.

Aizvadītajā nedēļas nogalē Toruņā notika Polijas Ekstralīgas vadības, Latvijas Motosporta federācijas (LaMSF) Treka komisijas un "Lokomotiv" pārstāvju tikšanās, kurā tika apspriests jautājums par Daugavpils kluba iespējamo līdzdalību Ekstralīgā, ko "Lokomotiv" nopelnīja, uzvarot "Nice" jeb pirmajā līgā.

"Ekstralīgas čempionāta nolikums paredz, ka visās komandās ir jābūt diviem pieaugušiem un diviem junioru vecuma poļu braucējiem, kluba vadības kompānijai jābūt reģistrētai Polijā, līgā drīkst startēt tikai Polijas komandas un sacensībām jānotiek tikai Polijas teritorijā," stāsta "Lokomotiv" viceprezidents Anatolijs Ziļs. "Pamatojoties uz šīm prasībām ir noslēgti līgumi ar līgas galvenajiem sponsoriem - televīzijas kanālu "NC+" un enerģētijas kompāniju ENEA. Līgums noslēgts līdz 2018. gadam. Tāpēc mums piedāvāja komandā pieņemt poļu braucējus, bet mājas sacensības aizvadīt īrētā stadionā Polijā, jo līgas sponsoriem neinteresē reklamēties Latvijā."

Daugavpils klubam šādas prasības nebija nepieņemamas un "Lokomotiv" ierosināja veikt izmaiņas līgas nolikumā, ko poļu puse kategoriski noraidīja. "[LaMSF Treka komisijas prezidents] Vladimirs Ribņikovs palūdza pamatot atteikuma iemeslu un nosaukt to personu vārdus, kas ir pret izmaiņām noteikumos, taču poļu kolēģi nevarēja uzreiz noformulēt atteikuma pamatargumentus," norāda Ziļs. "Mums paziņoja, ka Ekstralīgas klubu sanāksmē jau ir nobalsots pret mūsu līdzdalību. Taču vēlāk poļi pavēstīja, ka nekāda sanāksme nav bijusi un nebūs. Kļuva skaidrs, ka sarunas biedri mūs maldina."

Poļi uzskata, ka Latvijas kluba startēšana Ekstralīgā destabilizēs finansiālo situāciju visā līgā, jo sponsoru intereses ir galvenās. "Tajā brīdī mēs sapratām, ka poļi nebija gatavi tam, ka mēs uzvarēsim "Nice" līgā un vienkārši neko negrib mainīt sev ērtajā un stabilajā situācijā," norāda "Lokomotiv" vadītājs.

Daugavpils klubam esot tā vietā piedāvāta iespēja "Lokomotiv" junioru komandai startēt Polijas junioru līgā. "Tās ir labas ziņas, taču tās nespēja uzlabot mūsu noskaņojumu," atzīst Ziļs.

"Mums ir liels poļu sabiedrības un līdzjutēju atbalsts, mēģināsim to izmantot turpmākajās sarunās ar poļu kolēģiem," norāda Ziļs, kurš gatavojas tikties arī ar NC+ pārstāvjiem lai noskaidrotu viņu viedokli par šo situāciju. "Padoties mums nav iemeslu, jo jūtam mūsu fanu milzīgu vēlmi redzēt savu komandu pasaules labākajā spīdveja līgā."

Pagājušajā sezonā "Lokomotīve" ar lielām grūtībām saglabāja vietu "Nice" spīdveja līgā, bet šogad komanda sastāvā saglabāja spēcīgākos Latvijas braucējus un piesaistījusi ne mazāk spēcīgos zviedrus Antoniu Lindbeku un Frēdriku Lindgrēnu, kas to jau padarīja par vienu no turnīra favorītēm, un čempionātā tika izcīnīta uzvara, kas ļauj komandai pāriet uz augstāko līgu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!