Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Bijušo Pirmās formulas (F-1) braucēju un paralimpisko čempionu Alesandro Dzanardi tuvāko dienu laikā modinās no medicīniskās komas, ziņo medijs "motorsport.com".

Jau ziņots, ka 53 gadus vecais itālis 19. jūnijā ar savu trīsriteņu braucamo piedalījās braucienā no Pjencas uz Sankviriko d'Orču. Viņš sadūrās ar pretimbraucošu kravas automašīnu un guva smagas galvas traumas.

Dzanardi kopš 20. jūnija atrodas mākslīgi izraisītā komā un ir pieslēgts mākslīgās elpināšanas sistēmai. Viņam veiktas vairākas operācijas, kuru laikā ārsti rekonstruējuši sportista galvas kausu un stabilizējuši smadzeņu reģionus.

Sjēnas universitātes slimnīca ceturtdien paziņoja, ka Dzanardi sedāciju pamazām samazinās līdz sportists tiks pamodināts no medicīniskās komas. Tam piekrišanu devusi arī itāļa ģimene.

Lai gan prognozes par autosportista veselību šobrīd ir konfidenciālas, viņa stāvokli slimnīca raksturo kā stabilu. Tiesa, Dzanardi neiroloģiskā situācija esot nopietna.

Samazinot sedāciju, būs nepieciešamas dažas dienas līdz sportistu aprūpējošā ārstu komanda varēs sniegt jaunu novērtējumu par Dzanardi veselību. Papildu informācija tiks atklāta nākamnedēļ, pausts slimnīcas paziņojumā.

Dzanardi sportā slavu iemantojis ar savu neatlaidību un pašaizliedzību. 2001. gada 15. septembrī CART sērijas sacensībās Vācijā Dzanardi mašīnā, kas devās ārā no boksiem, apmēram ar 320 kilometru stundā lielu ātrumu ietriecās Aleksa Taljāni auto. Taljāni avārijā neguva nopietnus savainojumus, taču Dzanardi dzīvība vairākas dienas bija apdraudēta. Ārstiem izdevās glābt viņa dzīvību, tomēr Dzanardi zaudēja abas kājas. Viņš karjeras laikā kļuva par divkārtēju CART čempionu.

Jau nākamajā gadā pēc avārijas viņš bija atpakaļ trasē un 2007.gadā pievērsās parasportam. Itālis pēdējās divās paralimpiskajaš spēlēs izcīnījis četras zelta un divas sudraba medaļas sacensībās ratiņkrēslā, un mērķēja arī uz Tokijas paralimpiskajām spēlēm. Viņš ir arī divpadsmitkārtējs pasaules čempions.

Laika posmā starp 1991. un 1999.gadu Dzanardi piedalījās 41 Pirmās formulas (F-1) pasaules čempionāta sacīkstē, pārstāvot "Jordan", "Minardi", "Lotus" un "Williams" komandas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!