Foto: Publicitātes foto
Svētdien, 20.septembrī, Kauņā aizvadīts pirmais pasaules čempionāta posms “Formula 2” klasē ātrumlaivās. Latvijas labākie piloti – Ņikita Lijcs un Uvis Slakteris – šajās sacensības ierindojās labāko pieciniekā.

Sacensības tika organizētas ar lielām bažām, jo pasaulē izsludinātās pandēmijas dēļ bija iespējams, ka šīs sacensības Kauņā tiks atceltas tāpat kā visas iepriekšējās sacensības 2020. gada sezonā. Ievērojot pastiprinātus drošības pasākumus, sacensības varēja aizvadīt. Visas komandas bija ieradušās samazinātā komandu sastāvā, kā arī skatītājiem bija jāievēro pulcēšanās un distancēšanās ierobežojumi.

Nikita Lijcs pauda lielu gandarījumu, ka sacensības tomēr izdevās aizvadīt. ''Mēs līdz pēdējam brīdim nevarējām saprast, vai izdosies uzsākt “Formula 2” sezonu, jo visu laiku valdīja neziņa par situāciju pasaulē. Mums pats galvenais šoreiz ir būt šeit un piedalīties. Protams, tas sportisko atmosfēru sarežģī, jo visu laiku ir jāpiedomā vai netiek pārkāpti kādi ierobežojumi, bet kopumā esam gandarīti, ka sacensības notiek un tas šajos apstākļos ir pats galvenais,'' savam preses dienestam sacīja Lijcs.

Sestdien brīvajos treniņos, kuros tiek ņemts vērā arī uzrādītais laiks, Lijcs intensīvi testēja ātrumlaivas tehnisko stāvokli un dzenskrūves, lai veiksmīgāk sagatavotos reālajām sacensībām. Pēc kvalifikācijas Lijcs ierindojās labāko desmitniekā un ieņēma astoto vietu. Sacensības tika uzsāktas nākamajā dienā, svētdienā. Pēc intensīvas tehnikas uzlabošanas un taktisko gājienu izstrādes uz starta pozīcijas tikās labākie pasaules piloti. Laikapstākļi bija labi, tomēr uz ūdens bija jūtams mainīgs vējš, kas vairākos līkumos pamatīgi ietekmēja izvēlētās trajektorijas. StartA Lijcs izpildīja ļoti labu uzrāvienu un uzreiz jau pirmajā aplī pakāpās vienu pozīciju augstāk. Tālāk Lijcam bija jācīnās ar Somijas pilotu Sami Selio, kurš ir arī pasaules čempions Formulā 1, kā arī ar lietuvieti Edgari Riabko, kurš ir pagājušā gada Eiropas Formula 2 čempions. Smagā un aizraujošā cīņa tika apturēta 10 apļus pirms finiša, kad avarēja Zviedrijas pilote, kura kvalifikācijā bija ieguvusi pirmo starta pozīciju. Tika veikts atkārtots starts un Lijcs uzreiz izvirzījās cīņā ar sacensību līderiem. Plecu pie pleca notika cīņa par ceturto un piekto, kurā Lijcs stabili noturēja savu pozīciju un finišu sasniedza 5.vietā.

Vēl veiksmīgākas sacensības bija Slakterim, kurš kāpa uz goda pjedestāla trešā pakāpiena.

''Esam priecīgi par rezultātu, jo šī mums bija spraiga sacensība ar pasaules labākajiem pilotiem. Ir milzīgs prieks, ka mēs, abi Latvijas piloti esam ieņēmuši labāko piecinieku,'' teica Lijcs.

Jau pēc pāris dienām Lijcs dosies uz pirmajām un izšķirošajām sacensībām “Formula 4” klasē, kas notiks Itālijas pilsētā Viveronē. Šīs sacensības ir īpašas ar to, ka tajās Lijcam ir iespēja izcīnīt Pasaules čempiona titulu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!